Ben jij een “nee” papa?
Veel ouders zeggen vaak “nee” tegen hun kinderen zonder zich te realiseren wat de impact daarvan kan zijn op de relatie met hun kind. In dit blog bespreek ik waarom ouders te vaak “nee” zeggen en hoe je als ouder meer “ja” kunt zeggen zonder dat dit ten koste gaat van grenzen stellen.
Vaak ligt de focus van ouders op wat er niet mag in plaats van wat er wel mag. Denk aan opmerkingen als “Nee, dat is niet gezond” of “Nee, je mag niet gamen”. De lijst van “nee’s” lijkt eindeloos. Maar wat is het effect van deze continue stroom van “nee” op onze kinderen?
Het effect hiervan is dat kinderen schuld of spijt kunnen gaan voelen als ouders hen beoordelen of beschuldigen. Ook ontstaat er afstand en minder contact, waardoor ouders minder invloed hebben op hun kinderen.
Op een voetbalwedstrijd zag ik een vader die constant opmerkingen maakte naar zijn zoon over wat er beter kon. Toen zijn zoon een mooie voorzet gaf en er werd gescoord, kwam hij stralend naar zijn vader toe. Maar in plaats van hem een compliment te geven, was de vader alweer bezig met het volgende verbeterpunt.
Het resultaat? Zijn zoon liep boos weg.
Dus voordat je als ouder de focus blijft houden op “nee”, bedenk dan wie er later jouw karretje gaat duwen?
Als ouder kan je altijd nee zeggen tegen bepaalde activiteiten die je zelf als te gevaarlijk of niet als zinvol beschouwt, zonder alternatieven aan te bieden of uit te leggen waarom. Maar bedenk wel dat je hierdoor afstand creëert met je kind en dat je minder invloed hebt op hun keuzes en gedrag.
Essentieel hierbij is om stil te staan over wie het gaat? Gaat het over je kind? Of gaat het over wat het beste is voor jou?
Of zeg je NEE vanuit jouw eigen ervaringen vanuit jouw jeugd?
Dit kan ook nog onbewust zijn.
Maar bedenk wel dat jouw ervaringen niet dezelfde zijn als die van je kind en dat je kind zijn of haar eigen ervaringen moet opdoen.
Hoe je de kracht van “ja” kunt gebruiken in je dagelijkse leven
Als je als ouder merkt dat je vaak “nee” zegt tegen je kinderen, kan het tijd zijn om je denkwijze te veranderen en meer gebruik te maken van de kracht van “ja”. Het gaat hierbij niet om het toegeven aan elk verzoek van je kinderen, maar om het op een positieve manier omgaan met hun wensen en verlangens.
Het begint met het stellen van grenzen en het bieden van alternatieven. Bijvoorbeeld, als je kind vraagt om nog langer op te blijven, kun je JA zeggen, maar dan met de voorwaarde dat ze de volgende dag iets eerder naar bed moeten gaan om genoeg rust te krijgen.
Door op een positieve manier om te gaan met de wensen van je kinderen, geef je hen het gevoel dat hun mening er toe doet en dat je hun behoeften serieus neemt.
Challenge
Daag jezelf uit om de komende week bewuster om te gaan met de manier waarop je met je kinderen communiceert. Probeer vaker “ja” te zeggen en kijk hoe dit de relatie met je kind verandert. Merk je dat je kind meer open en ontspannen is? Voelt de relatie sterker aan?
Probeer ook te achterhalen waarom je zo vaak “nee” zegt en hoe je dit kunt veranderen.
En vergeet niet, verandering kost tijd en oefening. Begin klein en werk van daaruit. Voordat je het weet, ben je een “ja” ouder geworden en heb je een nog betere relatie met je kinderen opgebouwd.
Luister hier ook de bijbehorende podcast.
Wil je leren om een JA papa te worden? Zeg dan JA tegen Jouw Bewust Vaderschap.