Hoe ik werk aan bewust vaderschap: 10 tips

door | 6 dec, 2021

Laatst kreeg ik een leuke vraag: op welke manier werk ik zelf nog aan bewust vaderschap? Hieronder lees je mijn antwoord in 10 tips. In de bijbehorende podcast ga ik er dieper op in.

 

Tip 1: Lees (of luister) boeken

Probeer minimaal een bladzijde te lezen voor het slapengaan, of zet een luisterboek op tijdens het opruimen of onderweg. Zelf lees ik veel over ouderschap en persoonlijke ontwikkeling. Op dit moment ‘De fontein, maak wijze keuzes’ van Els van Steijn. Een aanrader!

Tip 2: Investeer in persoonlijke ontwikkeling

Elk jaar volg ik opleidingen en voer ik coachgesprekken. Die maken je bewust van je eigen gedrag en het effect hiervan op je kinderen. Neem familieopstellingen, een interessante methode om inzicht te krijgen in familierelaties. De familieopstellingen met mijn ex zorgden direct voor verandering en meer begrip voor elkaar als gescheiden ouders.

 

Tip 3: Probeer ouderbegeleiding

Om de week krijgen mijn ex en ik ouderbegeleiding voor kinderen met autisme. We brengen casussen in en bespreken die met de begeleider, soms met audiofragmenten of videobeelden voor nog betere tips. Ook dat zorgt voor waardevolle inzichten in je gedrag als ouder.

 

Tip 4: Neem een ijsbad (of creëer je eigen ochtendritueel)

Iedere ochtend stap ik in een met ijs gevuld wijnvat in de tuin. Wat dat met bewust vaderschap te maken heeft? Door meteen te doen wat jij het belangrijkst vindt – in mijn geval: gezond blijven – heb je de rest van de dag meer rust, focus en positieve energie. En dat merken je kinderen ook.

 

Tip 5: Sport regelmatig en eet gezond

Een goede gezondheid helpt je beter om te gaan met de problemen van je kinderen. Daarom eet ik zelf vegetarisch en zo natuurlijk en waterrijk mogelijk, en sport ik vier à vijf keer per week. Sporten zorgt bovendien voor ontlading, meer geduld en energie om er voor je kinderen te zijn.

 

Tip 6: Vraag en waardeer feedback

Waar ik vroeger meteen in de weerstand schoot als mijn twee zusjes me feedback gaven op mijn manier van opvoeden, neem ik hun opmerkingen nu mee en vraag ik door. Ik ben hun feedback gaan waarderen. De blik van anderen kan je veel inzichten geven.

 

Tip 7: Leer door les te geven

Iedere keer dat ik een training geef of ouders coach, leer ik zelf ook meer van de ouders én van wat ik zelf vertel. Zo kun jij ook bij jezelf checken of je dat wat je anderen vertelt zelf wel toepast.

 

Tip 8: Plan een-op-eenmomenten

Een weekendje weg, samen naar de film of desnoods parachutespringen: wat je kind ook leuk vindt, een-op-eenmomenten leveren een grote bijdrage aan jullie verbinding. Het zijn waardevolle investeringen die lang doorwerken.

 

Tip 9: Doe een storting op de emotionele bankrekening

Zie de emotionele band met je kind als een bankrekening en doe regelmatig een storting: iets dat bijdraagt aan het vertrouwen in de relatie. Zo geef ik regelmatig een massage of zet ik pannenkoeken klaar. Maar ook het benoemen ook dat je blij bent je kind weer te zien, is een belangrijke investering.

 

Tip 10: Ga op vakantie met je kinderen

Zeker als alleenstaande ouder kan het best intensief zijn, maar samen met je kinderen op vakantie gaan doet wonderen voor jullie verbinding. En het zorgt voor mooie herinneringen.

 

Wil je meer weten over bewust vaderschap, of delen op welke manier jij hieraan werkt? Beluister de podcast en laat het me weten. Ik spreek je graag!

 

Recente blogs

Gescheiden? Met deze 4 tips blijf je een goede vader voor je kinderen

Gescheiden? Met deze 4 tips blijf je een goede vader voor je kinderen

Opvoeden is met z’n tweeën vaak al een uitdaging. Sta je er plots alleen voor, na de turbulente periode van een scheiding, dan komt er nog meer op je af. Hoe zorg je dat jullie scheiding zo min mogelijk impact heeft op de kinderen en je een goede vader voor ze blijft?...

Help mijn kind is boos!

Help mijn kind is boos!

Elke ouder zal het herkennen: een kind dat om onbegrijpelijke redenen boos is en zich met geen mogelijkheid tot rede laat brengen. Of een kind dat stelselmatig de sfeer tijdens het avondeten verpest voor de rest. Wat nu als liefde tonen, belonen, straffen of zelf boos...

Weten wat er in je kind omgaat

Weten wat er in je kind omgaat

Als vader worstel je vaak met het feit dat je niet precies weet wat er in het hoofd van je kind omgaat. Zelfs als je een goede relatie hebt, kan het moeilijk zijn om te begrijpen wat er echt speelt. Dit gaat verder dan alleen praktische zorgtaken. Het begrijpen van je...

Roderick Blog (400 x 400 px)

Over Roderick

Ik vind niks leuker dan mijn kennis door te geven aan jou en leer je graag hoe je verbinding maakt met je kind én hoe je de rust en vervulling gaat ervaren.