Energieke vaders, florerende kinderen: tips voor bruisend vaderschap

door | 24 apr, 2023

Ben jij een zuig- of bruistablet ouder?

Als ouder wil je het beste voor je kinderen en hun groei en ontwikkeling stimuleren. Maar soms is het lastig om te weten wat je moet doen en hoe je dat moet aanpakken. Een handig hulpmiddel hiervoor is om te kijken naar je eigen ouderstijl en je af te vragen of je een zuig- of bruistablet ouder bent.

Een zuigtablet ouder haalt energie weg bij zijn kinderen, benadert hen negatief en beperkt hun groei. Zo’n ouder verwent zijn kinderen met snoep en cadeautjes om hen tevreden te houden, maar verzuimt om grenzen te stellen en consequenties te geven wanneer dat nodig is.

Ook kan een zuigtablet ouder zijn kinderen constant beschermen tegen risico’s en uitdagingen en te veel bevestiging zoeken bij hun kinderen. Ze willen voortdurend horen hoe geweldig ze zijn en hoeveel hun kinderen van hen houden. Dit kan leiden tot afhankelijkheid en kan het kind ook de last geven van het gevoel dat ze altijd aan de verwachtingen van hun ouder moeten voldoen.

Een bruistablet ouder daarentegen is energiek, enthousiast en actief betrokken bij de activiteiten van zijn kinderen. Zo’n ouder daagt zijn kinderen uit om hun grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen.

Hij helpt hen om hun passies te ontdekken en te ontwikkelen, en moedigt hen aan om hun dromen na te jagen. Een bruistablet ouder heeft een positieve instelling en is in staat om zijn kinderen te inspireren en te motiveren. Hij straalt zelfvertrouwen en optimisme uit en creëert een omgeving waarin zijn kinderen kunnen floreren.

Het is belangrijk om eerlijk te zijn over jezelf en te reflecteren op welk type ouder je momenteel bent. Denk na over de manier waarop je met je kinderen omgaat en hoe je hen benadert.

Ben je constant boos of ontmoedig je hen in plaats van hen te ondersteunen? Als je merkt dat je een zuigtablet ouder bent, kan je beginnen met het veranderen van je benadering en meer energie geven aan je kinderen. Het kan ook helpen om met hen te praten over wat ze nodig hebben en hoe je hen beter kan ondersteunen.

Aan de andere kant kan je als bruistablet ouder kijken hoe je nog meer positiviteit en groei kan stimuleren bij je kinderen. Zo kan je hen helpen om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen en hen aanmoedigen om uitdagingen aan te gaan.

Het is belangrijk om te onthouden dat ouderschap een leerproces is en dat het nooit te laat is om te veranderen. Als je jezelf herkent als een zuigtablet ouder, wees dan niet ontmoedigd. Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om meer energie te geven aan je kinderen en hen te ondersteunen bij hun groei en ontwikkeling.

Begin bijvoorbeeld met het stellen van duidelijke grenzen en consequenties, betrek je kinderen bij het nemen van beslissingen en moedig hen aan om uitdagingen aan te gaan. Door bewust te zijn van je ouderschapsstijl en te werken aan het verbeteren ervan, kan je een positieve impact hebben op het leven van je kinderen en de relatie met hen versterken.

Vind je het nog lastig om grenzen aan te geven zonder dat het ten koste van de relatie gaat?

Neem dan eens een kijkje naar het programma Jouw Bewust Vaderschap waarin je dit en nog veel meer leert!

Luister ook hier de bijbehorende podcast.

 

Recente blogs

Gescheiden? Met deze 4 tips blijf je een goede vader voor je kinderen

Gescheiden? Met deze 4 tips blijf je een goede vader voor je kinderen

Opvoeden is met z’n tweeën vaak al een uitdaging. Sta je er plots alleen voor, na de turbulente periode van een scheiding, dan komt er nog meer op je af. Hoe zorg je dat jullie scheiding zo min mogelijk impact heeft op de kinderen en je een goede vader voor ze blijft?...

Help mijn kind is boos!

Help mijn kind is boos!

Elke ouder zal het herkennen: een kind dat om onbegrijpelijke redenen boos is en zich met geen mogelijkheid tot rede laat brengen. Of een kind dat stelselmatig de sfeer tijdens het avondeten verpest voor de rest. Wat nu als liefde tonen, belonen, straffen of zelf boos...

Weten wat er in je kind omgaat

Weten wat er in je kind omgaat

Als vader worstel je vaak met het feit dat je niet precies weet wat er in het hoofd van je kind omgaat. Zelfs als je een goede relatie hebt, kan het moeilijk zijn om te begrijpen wat er echt speelt. Dit gaat verder dan alleen praktische zorgtaken. Het begrijpen van je...

Roderick Blog (400 x 400 px)

Over Roderick

Ik vind niks leuker dan mijn kennis door te geven aan jou en leer je graag hoe je verbinding maakt met je kind én hoe je de rust en vervulling gaat ervaren.