Van wie de agenda is heeft in ons gezin een wereld van verschil gemaakt!

door | 24 mrt, 2023

Marijn de Leeuw heeft deelgenomen aan het programma Jouw Bewust vaderschap.

 

Wie ben je en wat doe je en wat is je gezinssamenstelling?

Ik ben Marijn de Leeuw. Ik ben ondernemer. Ik heb drie kinderen en een zoon van zestien Valentijn, een dochter van veertien Sofie en Benjamin. De jongste van elf jaar oud. 50% van de tijd zijn de kinderen bij mij en de andere helft bij hun moeder.

 

Hoe was de situatie met je kinderen voordat je met Bewust vaderschap startte?

Waar ik tegenaan liep was dat ik het allemaal heel graag goed wil doen en vanaf ’s ochtends vroeg aan de bak ben en ook nog probeer iets van mijn carrière te maken. Tegen de tijd dat het avond was, was mijn energie zodanig laag dat, als de kinderen niet precies doen wat ik wil, dan gebeurde het nogal eens dat ik mij niet gezien voelde en dat ik ontplofte. Het is überhaupt niet goed dat het gebeurt, maar ik werd daar heel ongelukkig van. Gelukkig konden we het daarna wel altijd bespreken. Maar ik wil het in de eerste plaats voorkomen.

 

Waarom twijfelde je aan een training over vaderschap?

Ik twijfelde er niet aan dat deze training goed zou zijn, maar ik ben wel van het type struisvogel dat ik denk dat sommige dingen altijd gewoon vanzelf wel goed komen als ik maar genoeg uitgeslapen ben en morgen gaat het vast weer beter. En het zit in mij om de dingen zelf op te lossen en te fixen en dat kan ik ook lang volhouden. Daar zat vooral mijn twijfel als het gaat over het starten.

Het is ook wel jezelf blootgeven. Ja, daar moet je ook zin en tijd voor hebben. Voor alles is een tijd en een plaats dus het heeft wel even geduurd voordat ik me inderdaad daadwerkelijk aanmeldde bij bewust vaderschap.

 

Hoe heb je de training ervaren?

Ik heb de trainingen als waanzinnig positief ervaren. Je zit gewoon met een aantal mannen bij elkaar en je loopt allemaal tegen hetzelfde aan en dat schept toch gewoon een band en binnen een half uur kan je gewoon vrijuit met elkaar praten. Het is prettig om je zorgen te delen.

 

Eigenlijk zie je ook wel dat er veel dingen wel hetzelfde zijn en dat iedereen tegen onmacht aanloopt en als gevolg daarvan niet het gewenste gedrag neerzet.

Ook heb ik heb het als plezierig ervaren hoe Roderick uit eigen werk voorleest en allerlei voorbeelden kan geven over zichzelf, maar ook in zijn algemeenheid. Ik vond dat een heel plezierige manier van met elkaar aan bewust vaderschap werken.

 

Welke inzichten (eye-openers) heb je opgedaan?

Ik denk gelijk aan de praktische tips. Dus waar het bij mij vooral echt misging was dat ik niet afstemde op agenda van kinderen, maar vooral op die van mezelf. Het herkennen van wie de agenda is heeft in ons gezin een wereld van verschil gemaakt.

Voorheen als m’n dochter ‘s middags thuiskwam was ik zowel m’n mail aan het checken als aan het koken. Zij had enorm de behoefte om te vertellen over haar dag. Ik stelde wel een vraag en humde wat mee, maar was eigenlijk niet geconcentreerd en maakte geen echte verbinding met haar. Het gevolg was dat zij steeds meer aan mij ging zuigen, aandacht ging vragen op een verkeerde manier.

In de training heb ik geleerd om echt op de agenda van mijn kinderen te zitten. Dus als zij nu thuiskomt zit ik klaar te wachten. Sterker nog ik loop naar buiten, even naar de fiets als ze aankomt. Ik probeer er ook echt voor haar te zijn en luister ik even naar haar. We hebben dan echt een gesprek waarbij we elkaar aankijken. Die energie, die je vervolgens 24 uur met elkaar mee en zo doe ik dat bij elk kind.

 

En daar heb ik voor elk kind een momentje voor uit moeten zoeken. Dus de jongste is dat tussen 08:00 en 8.30 uur ’s ochtends als ik hem naar school breng. Mijn oudste zoon heeft het overdag druk en die komt ‘s avonds om 21.30 uur. Voorheen vond ik dat dat net mijn tijd was. Van 21.30 tot 22.30 uur is ‘me time’. En dat was net het moment dat hij mijn aandacht graag wilde hebben. Nu heb ik besloten om die aandacht gewoon te geven en er voor hem te zijn, vertelt hij allerlei dingen aan me en neemt hij mij in vertrouwen. Het is veel relaxer en dat hoeft vaak maar tien minuutjes te duren en die energie neem ik met hem ook weer de hele volgende dag mee.

 

En zo probeer ik met elk kind eigenlijk op zijn of haar agenda in te tunen en verbinding te maken en dit is een gigantische verandering bij ons, want alles loopt nu soepeler. Alleen door deze drie momenten in een dag in te bouwen. Dat lukt niet elke dag, maar dit is gewoon voor ons al een enorme verandering in hoe gezellig het nu thuis is.

 

Een ander inzicht waar ik heel blij mee ben is om je je kinderen serieus te nemen. Dus als je zegt dat er een ruimte is voor je kind om een inbreng te hebben moet je die ook daadwerkelijk geven.

 

In de vier maanden dat we bezig zijn geweest heb ik een case kunnen inbrengen. Toen bleek eigenlijk dat ik die ruimte richting mijn kinderen niet in werkelijkheid gaf. Dat voelen ze feilloos aan.

Gelukkig kon ik na het inzicht te hebben gekregen alsnog de kinderen op één zetten. Daar heb ik heel veel complimenten voor teruggekregen vanuit de kids.

 

Zo weet ik nu ook hoe prettig het is als ik ’s ochtends voor de troepen uit bed ben, voorbereid ben op wat er naar beneden komt gelopen. Ze kan helpen waar zij stress ervaren. Al dit soort kleine dingetjes omdat ze toevallig 10 minuten te laat zijn en dat je ze dan op weg kan helpen. En die maken echt een wereld van verschil.

 

Welke tips zou je andere vaders mee willen geven?

Ja, het belangrijkste is natuurlijk dat iedereen dit gewoon moet gaan doen. Ik bedoel je hebt geen opleiding tot vaderschap en ouderschap. Die bestaan niet. Maar het is wel één van de belangrijkste dingen die je in leven.

 

Mijn kinderen zijn nu elf, veertien en zestien. Ik had eigenlijk dit veel liever gedaan. Toen ze nog een stuk jonger waren. Dus ik raad iedereen aan die daar behoefte aan heeft om gewoon de stap te zetten.

 

Gewoon met hele praktische tips zodat je heel makkelijk dingen kunt veranderen. Wat ik misschien wel het mooiste vind is dat het uiteindelijk natuurlijk gewoon over je zelf gaat. Wat in bewust vaderschap is meegenomen is dat je uiteindelijk steeds meer en meer naar jezelf gaat kijken.

Recente blogs

Voorkom dat je enkel focust op opvoedtips

Voorkom dat je enkel focust op opvoedtips

Vaderschap is een uitdagende, continue reis, en soms merk je dat je vastzit in terugkerende patronen. Misschien heb je al verschillende opvoedtips of technieken geprobeerd, maar voel je dat de echte verandering verder gaat dan een nieuwe strategie. Wat je nodig hebt,...

Gescheiden? Met deze 4 tips blijf je een goede vader voor je kinderen

Gescheiden? Met deze 4 tips blijf je een goede vader voor je kinderen

Opvoeden is met z’n tweeën vaak al een uitdaging. Sta je er plots alleen voor, na de turbulente periode van een scheiding, dan komt er nog meer op je af. Hoe zorg je dat jullie scheiding zo min mogelijk impact heeft op de kinderen en je een goede vader voor ze blijft?...

Help mijn kind is boos!

Help mijn kind is boos!

Elke ouder zal het herkennen: een kind dat om onbegrijpelijke redenen boos is en zich met geen mogelijkheid tot rede laat brengen. Of een kind dat stelselmatig de sfeer tijdens het avondeten verpest voor de rest. Wat nu als liefde tonen, belonen, straffen of zelf boos...

Roderick Blog (400 x 400 px)

Over Roderick

Ik vind niks leuker dan mijn kennis door te geven aan jou en leer je graag hoe je verbinding maakt met je kind én hoe je de rust en vervulling gaat ervaren.