Ik ervaar het nog elke dag als een cadeautje

door | 14 apr, 2022

 

 

 

Roderick Akkerman heeft deelgenomen aan het programma Jouw Bewust vaderschap.

 

Roderick vertelt

Ik ben een half jaar geleden gestart met de online training Bewust vaderschap. Ik was op vakantie met mijn vrouw en twee kinderen. Een dochter van 4 en een dochter van 1,5 jaar. Ik luisterde op vakantie de podcast Bewust vaderschap. En ik dacht; dit is wat ik echt nodig heb. Ik worstelde echt wel met de opvoeding. Hoe doe je het nou? Eh, luisteren of niet. Ben je dan heel directief of moet je juist wat loslaten? Ik denk bekende onderwerpen voor andere vaders.

 

Hoe was je ervaring met de online training?

De 6 keer was heel positief, heel leerzaam. En vooral heel hands-on, heel praktisch. Al met al kijk ik er heel positief naar terug.

 

Wat vond je het meest waardevol?

Het meest waardevolle wat ik uit de training heb gehaald, is het verbinding zoeken met je kinderen. En hoe je dat op een spelenderwijs kan doen zonder dat er heel veel bij komt kijken. Een mooi voorbeeld is je kan al op de bank gaan liggen en er gewoon zijn en kijken wat er gebeurt. Dat doe ik nu af en toe en dan kijk ik wel. De ene keer word ik gebruikt als een soort springplank en de volgende keer vragen ze of ik mee doe met lego. Voorheen wilde ik het te gemaakt. Zullen we naar de speeltuin gaan? Of zullen we dit? Dan ging ik zelf met ideeën komen waarvan ik dacht dat mijn kinderen daar behoefte aan hadden. In plaats van dat ik aan hun vroeg wat zullen we doen? Door echt de vraag neer te leggen bij mijn dochters.

 

Wat merken je partner en je kinderen ervan?

Mijn partner heeft deze training ook gedaan; Bewust moederschap. Die liep een paar sessies voor, dus het was heel fijn om af en toe te kunnen spiegelen. Wat heb jij geleerd en hoe doen we dat nu samen als ouder zijnde. Omdat het belangrijkste is dat we met z’n tweeën het allebei uitdragen. Mijn partner merkt dus ook dat ik er bewust mee bezig ben. En dat ik veel rust heb als vader zijnde. En dat er veel meer rust in het gezin is. En dat ieder zijn eigen inbreng kan hebben en dat het ok is.

 

Hoe waren de online Zoom sessies met live coaching?

6 online sessies op een dinsdagavond van 20:00 tot 22:00 na een dag werken, alleen ik kreeg er juist veel energie van, want omdat je juist heel veel ervaringen deelt. Roderick deelde ook zijn eigen persoonlijke ervaringen, waardoor het heel herkenbaar is. Het is niet van; ik geef je theorie en daarmee mag je aan de slag. Maar juist door zijn eigen ervaringen te delen werd het voor mij heel herkenbaar, ook de struggles waar hij mee zit.

Een heel mooi voorbeeld is wiens agenda. De winter kwam eraan. Ik zei Stella, zo heet mijn oudste dochter, doe nu je jas aan anders krijg je het koud. Roderick gaf het voorbeeld als zijn kinderen geen jas aan willen doen, prima. Ze weten waar de jas ligt als het koud is en dan kunnen ze hem komen halen. Dat soort hele mooie handvatten maakt het heel erg praktisch om mee aan de slag te gaan.

 

Het was heel erg toegankelijk, ook ervaringen delen. Met break-out rooms, waardoor je ook echt met andere vaders in gesprek kwam. En dat je ook ziet van: ik doe het ook niet altijd even goed. En dat is helemaal prima. Je hoeft het ook niet altijd helemaal goed te doen. Als je maar juist de verbinding zoekt en hebt met je kinderen, dat is de boodschap ik heb meegekregen.

Als je die goed hebt, met jezelf en met je kinderen. Ik ga niet alleen naar de speeltuin en duw een keer tegen een schommel. Maar echt kijken, waar heeft mijn kind nu behoefte aan en daar ook invulling aan geven. Dan maak je echt stappen en ik zie dat ik dat bewuster ben gaan doen met mijn kinderen.

Vooral met Stella de oudste. Die kan je ook heel veel teruggeven. Anouk doet het vooral vanuit haar blijdschap en Stella doet het ook echt verbaal. Dat vind ik onwijs gaaf om te zien en daar word ik echt heel gelukkig van.

Mijn valkuil is nog wel dat ik het vergeet. Vanuit de hectiek. Dan kom ik uit mijn werk. Dan heb ik een drukke dag gehad en dan juist die verbinding zoeken. Daar heb ik ook van geleerd hoe je daar mee om moet gaan. Met de combinatie van hectiek van werk en thuis een vader en partner zijn. Ik denk dat ook deze cursus daar ook een heel mooi inzicht in geeft. Hoe breng je die twee werelden nou goed in balans.

 

Hoe ga je verder?

Hoe we nu verder gaan. Ik heb mijn notitieblokje nog en we houden elkaar hierin scherp. Om wat hebben we geleerd en weet je nog over wiens agenda…. als we terugvallen. En daarnaast zie ik Roderick ook nog op individuele basis om met deze vraagstukken aan de slag te gaan.

 

Wat wil je andere vaders meegeven?

Mijn boodschap naar alle andere vaders die dit zien; Geef het jezelf echt cadeau. Ik zie het nog steeds als een cadeautje. Ik pluk er nog steeds de vruchten van. Ik weet dat ik er nog lang niet ben, maar met kinderen; je ziet gelijk resultaat als je iets toepast. Ik blijf het met veel plezier doen en ik hoop dat velen nog gaan volgen.

Recente blogs

Gescheiden? Met deze 4 tips blijf je een goede vader voor je kinderen

Gescheiden? Met deze 4 tips blijf je een goede vader voor je kinderen

Opvoeden is met z’n tweeën vaak al een uitdaging. Sta je er plots alleen voor, na de turbulente periode van een scheiding, dan komt er nog meer op je af. Hoe zorg je dat jullie scheiding zo min mogelijk impact heeft op de kinderen en je een goede vader voor ze blijft?...

Help mijn kind is boos!

Help mijn kind is boos!

Elke ouder zal het herkennen: een kind dat om onbegrijpelijke redenen boos is en zich met geen mogelijkheid tot rede laat brengen. Of een kind dat stelselmatig de sfeer tijdens het avondeten verpest voor de rest. Wat nu als liefde tonen, belonen, straffen of zelf boos...

Weten wat er in je kind omgaat

Weten wat er in je kind omgaat

Als vader worstel je vaak met het feit dat je niet precies weet wat er in het hoofd van je kind omgaat. Zelfs als je een goede relatie hebt, kan het moeilijk zijn om te begrijpen wat er echt speelt. Dit gaat verder dan alleen praktische zorgtaken. Het begrijpen van je...

Roderick Blog (400 x 400 px)

Over Roderick

Ik vind niks leuker dan mijn kennis door te geven aan jou en leer je graag hoe je verbinding maakt met je kind én hoe je de rust en vervulling gaat ervaren.