Podcast “Praktische handvatten voor het begeleiden van kinderen met autisme” # 60

door | 24 nov, 2024

In deze aflevering van de bewust vaderschap podcast bespreek ik praktische en concrete tips om kinderen met autisme beter te begeleiden.
Als vader van kinderen met autisme en door mijn opleidingen heb ik veel geleerd over wat wel en niet werkt.
Deze inzichten deel ik graag om ouders, opvoeders en begeleiders te helpen een veilige, gestructureerde omgeving te creëren voor kinderen die anders waarnemen en reageren.

Het begeleiden van een kind met autisme vraagt om begrip, geduld, en vooral een duidelijke structuur. Deze aflevering biedt waardevolle inzichten om je kind op zijn of haar eigen tempo te ondersteunen en een positieve verbinding te creëren. In een reeks praktische segmenten bespreek ik thema’s zoals omgaan met overprikkeling, het creëren van structuur, het ondertitelen van situaties, en de rol van zelfreflectie als ouder.

Inhoudsopgave

1. Introductie
I
nleiding tot het begeleiden van kinderen met autisme en de waarde van structuur en geduld.
2. Persoonlijke ervaring en inzichten
Wat autisme in de praktijk betekent, inclusief kwaliteiten en uitdagingen, vanuit eigen ervaringen.

3. Gefragmenteerd waarnemen
Hoe kinderen met autisme informatie verwerken en waarom ze soms tijd nodig hebben om alles op een rijtje te zetten. tips om hen de ruimte te geven.
4. Punthoofd – omgaan met overprikkeling
Het herkennen van overprikkeling en hoe je een veilige plek creëert waar je kind tot rust kan komen.
5. Niet-ingevulde tijd = kliertijd
waarom vrije tijd zonder planning voor stress kan zorgen en hoe je duidelijke structuren en suggesties kunt geven om hen te ondersteunen.
6. Omgaan met onduidelijkheid en verwarring
Tips om voorspelbaarheid te creëren in onduidelijke situaties, inclusief technieken zoals “parkeren in de toekomst” en “ondertitelen” van sociale situaties.
7. Weerstand tegen veranderingen
Het omgaan met veranderingen in routines en het bieden van een vaste structuur om stress te verminderen.
8. Basis voor veiligheid: duidelijkheid en structuur
Hoe dagelijkse routines een gevoel van veiligheid en voorspelbaarheid bieden.
9. Zelfreflectie en bewustwording als ouder
Belang van zelfreflectie als ouder. hoe beïnvloedt jouw reactie de dynamiek met je kind? denk na over je eigen blauwdruk en hoe je bewust kunt reageren.
10. Challenge voor de week
Praktische uitdaging om één strategie uit te proberen en het effect op je kind te ervaren.

Deze aflevering is een bron van inspiratie en concrete handvatten voor ouders die meer willen leren over het begeleiden van een kind met autisme. luister en ontdek hoe je een omgeving kunt creëren waarin je kind zich veilig en begrepen voelt.

Veel luisterplezier!

Recente blogs

Voorkom dat je enkel focust op opvoedtips

Voorkom dat je enkel focust op opvoedtips

Vaderschap is een uitdagende, continue reis, en soms merk je dat je vastzit in terugkerende patronen. Misschien heb je al verschillende opvoedtips of technieken geprobeerd, maar voel je dat de echte verandering verder gaat dan een nieuwe strategie. Wat je nodig hebt,...

Gescheiden? Met deze 4 tips blijf je een goede vader voor je kinderen

Gescheiden? Met deze 4 tips blijf je een goede vader voor je kinderen

Opvoeden is met z’n tweeën vaak al een uitdaging. Sta je er plots alleen voor, na de turbulente periode van een scheiding, dan komt er nog meer op je af. Hoe zorg je dat jullie scheiding zo min mogelijk impact heeft op de kinderen en je een goede vader voor ze blijft?...

Help mijn kind is boos!

Help mijn kind is boos!

Elke ouder zal het herkennen: een kind dat om onbegrijpelijke redenen boos is en zich met geen mogelijkheid tot rede laat brengen. Of een kind dat stelselmatig de sfeer tijdens het avondeten verpest voor de rest. Wat nu als liefde tonen, belonen, straffen of zelf boos...

Roderick Blog (400 x 400 px)

Over Roderick

Ik vind niks leuker dan mijn kennis door te geven aan jou en leer je graag hoe je verbinding maakt met je kind én hoe je de rust en vervulling gaat ervaren.