Weten wat er in je kind omgaat

door | 25 aug, 2023

Als vader worstel je vaak met het feit dat je niet precies weet wat er in het hoofd van je kind omgaat. Zelfs als je een goede relatie hebt, kan het moeilijk zijn om te begrijpen wat er echt speelt. Dit gaat verder dan alleen praktische zorgtaken.

Het begrijpen van je kind is essentieel om een diepere emotionele verbinding te creëren. Mijn motto van (on)voldoende naar voldoening sluit hierop aan. Hierdoor kun je trots terugkijken op de opvoeding van je kinderen, wetende dat je er echt voor ze was en dat ze alles met je deelden.

Maar waarom weet je niet altijd wat er in je kind omgaat?

1. Afwezigheid
Als je simpelweg nooit aanwezig bent, bijvoorbeeld doordat je de zorg aan je partner overlaat of door gescheiden ouderschap, is het logisch dat je niet goed weet wat er bij je kind speelt. In de podcast ‘De afwezige vader’ – #14 gaan we dieper in op dit onderwerp en ontdek je hoe je aanwezig kunt zijn als vader.

2. Ontbrekende vaardigheden
Soms ontbreken je de vaardigheden om te luisteren en je kind uit te nodigen om met je te praten. Je mag leren hoe je de juiste vragen kunt stellen en een veilige ruimte kunt creëren waarin je kind zich gehoord voelt.

3. Communicatieblokkades
Vaak communiceer je als ouder op een manier die de communicatie met je kind stopt. Maar liefst 90% van alle communicatie van ouders bevat blokkades. Hierdoor kom je niet echt te weten wat er in je kind omgaat. Je mag bewust worden van deze blokkades en ze doorbreken.

Om een bewuste vader te worden en je kind de vrijheid te geven om zichzelf te zijn, moet je niet alleen naar je vaderschap kijken, maar ook naar andere aspecten van je leven.

Persoonlijk leiderschap is cruciaal. Wie ben je als vader? Welke waarden wil je aan je kinderen doorgeven?

Je mag de wereld door de ogen van je kind zien en waarderen. Dit is niet altijd gemakkelijk, omdat je van nature de neiging hebt om de wereld te zien zoals je zelf bent. Je mag je stretchen en de wereld begrijpen vanuit hun perspectief.

Een belangrijke stap is het loslaten van oordelen. Als je je kind wilt beïnvloeden en een betere band wilt opbouwen, mag je stoppen met oordelen. Je mag nieuwsgierigheid zijn en oprecht geïnteresseerd zijn in wat je kind bezighoudt.

Als opdracht nodig ik je uit om je oordelen te onderzoeken. Wat zijn de dingen waar je een oordeel over hebt bij je kind? Probeer nieuwsgierig te zijn en te luisteren naar je kind, zonder oordeel. Dit zal helpen bij het opbouwen van een diepere emotionele verbinding met je kind.

Het begrijpen van wat er in je kind omgaat, gaat verder dan alleen praktische zorg. Het vereist aanwezigheid, luistervaardigheden, bewustwording van communicatieblokkades en persoonlijk leiderschap. Door oordelen los te laten en oprechte interesse te tonen, kun je een diepere emotionele verbinding met je kind opbouwen. Laten we streven naar een beter begrip van onze kinderen en een sterke band opbouwen die hen de vrijheid geeft om zichzelf te zijn en gelukkig te zijn.

 

Recente blogs

Gescheiden? Met deze 4 tips blijf je een goede vader voor je kinderen

Gescheiden? Met deze 4 tips blijf je een goede vader voor je kinderen

Opvoeden is met z’n tweeën vaak al een uitdaging. Sta je er plots alleen voor, na de turbulente periode van een scheiding, dan komt er nog meer op je af. Hoe zorg je dat jullie scheiding zo min mogelijk impact heeft op de kinderen en je een goede vader voor ze blijft?...

Help mijn kind is boos!

Help mijn kind is boos!

Elke ouder zal het herkennen: een kind dat om onbegrijpelijke redenen boos is en zich met geen mogelijkheid tot rede laat brengen. Of een kind dat stelselmatig de sfeer tijdens het avondeten verpest voor de rest. Wat nu als liefde tonen, belonen, straffen of zelf boos...

Hoe help je je kind met problemen met huiswerk maken

Hoe help je je kind met problemen met huiswerk maken

Luister hier de bijbehorende podcast Huiswerk kan een bron van stress en zorgen zijn voor zowel ouders als kinderen. In deze blog gaan we in op de veelvoorkomende uitdagingen die ouders tegenkomen bij het begeleiden van hun kinderen bij huiswerk en bieden we inzichten...

Roderick Blog (400 x 400 px)

Over Roderick

Ik vind niks leuker dan mijn kennis door te geven aan jou en leer je graag hoe je verbinding maakt met je kind én hoe je de rust en vervulling gaat ervaren.