Waarom liefde niet genoeg is voor bewust vaderschap

door | 11 jan, 2022

Je kent ‘m vast: ‘Een goede ouder is een liefhebbende ouder.’ In dit blog en de bijbehorende podcast vraag ik me af of die mythe wel klopt. Want je kunt nog zo liefdevol zijn, maar toch tekortschieten in de opvoeding. Hoe liefdevol ben je echt naar je kinderen? En is dat genoeg voor bewust vaderschap?

De vier niveaus van liefde

Dat je een liefdevolle ouder bent, klinkt vanzelfsprekend. Je houdt immers van je kinderen. Toch gedragen we ons niet altijd even liefdevol. We beoordelen onze kinderen, praten over ze en negeren ze soms. Met de vier niveaus van liefde, opgesteld door coach en schrijver Tony Robbins, ontdek je hoeveel liefde je daadwerkelijk geeft. Ik bespreek ze uitgebreid in de podcast en in het kort hieronder.

Niveau 1: babyliefde

Een dwingende vorm van liefde. Baby’s geven tenslotte alleen liefde als je ze geeft wat ze willen: eten, drinken, een schone luier. (En dat komt vaak niet in de vorm van een rustig of redelijk verzoek…)

Niveau 2: paardenhandel

Een transactiemodel. Je geeft met de verwachting iets terug te krijgen, vaak onbewust. Je doet bijvoorbeeld meer voor je kinderen als ze gehoorzaam zijn.

Niveau 3: echte liefde

Je doet het niet voor je kinderen of omdat anderen het van je verwachten, maar omdat je zo bent. Als je niet geeft, voelt dat niet goed. Dit noemen we ook wel onvoorwaardelijke liefde: je geeft ongeacht het gedrag of de keuzes van je kinderen.

Niveau 4: houden van, ook als de ander je pijn doet

Je geeft onvoorwaardelijk aan je kinderen, terwijl ze je tegelijkertijd pijn doen of niet (evenveel) van jou houden.

Het zwaartepunt

Je herkent je vast in verschillende niveaus. De vraag is: waar ligt het zwaartepunt in relatie tot je kinderen? Herken je wanneer je je op welk niveau begeeft? En welke signalen horen bij welk niveau? Wees eerlijk, veroordeel jezelf niet en zie de uitkomst als een kans om te groeien naar een hoger niveau.

Aandacht en inzicht

Begeef je je regelmatig op niveau 3 of 4, dan weet je vast: hoeveel liefde je ook geeft, met liefhebben alleen los je lastige situaties niet op. Daarvoor zijn oprechte aandacht en inzicht in de binnenwereld van je kind minstens zo belangrijk. Maar ook goede organisatievaardigheden zijn hiervoor onmisbaar: broodtrommels klaarmaken, opvang regelen, op tijd opstaan om naar school te gaan, helpen met huiswerk… Daarmee voorkom je stress en teleurstelling bij je kinderen.

Meer dan liefde alleen

Jouw eigen emoties spelen ook een grote rol bij bewust vaderschap. Je kinderen voelen feilloos aan wanneer je onrustig bent; ze reageren dan zelf ook emotioneel en willen niet meewerken. Andersom reageren je kinderen positief als jij je goed voelt. En als je werkt aan persoonlijk leiderschap – als je weet wie je bent en wat je wilt, en hier invulling aan geeft – dan geef je je kinderen ook meer vrijheid. Een goede ouder? Dat is dus veel méér dan een liefhebbende ouder.

 

In de bijbehorende podcast ga ik dieper in op de vier niveaus van liefde en vertel ik wat er nog meer nodig is voor bewust vaderschap. Beluister de podcast of meld je meteen aan voor het programma bewust vaderschap.

 

Recente blogs

Gescheiden? Met deze 4 tips blijf je een goede vader voor je kinderen

Gescheiden? Met deze 4 tips blijf je een goede vader voor je kinderen

Opvoeden is met z’n tweeën vaak al een uitdaging. Sta je er plots alleen voor, na de turbulente periode van een scheiding, dan komt er nog meer op je af. Hoe zorg je dat jullie scheiding zo min mogelijk impact heeft op de kinderen en je een goede vader voor ze blijft?...

Help mijn kind is boos!

Help mijn kind is boos!

Elke ouder zal het herkennen: een kind dat om onbegrijpelijke redenen boos is en zich met geen mogelijkheid tot rede laat brengen. Of een kind dat stelselmatig de sfeer tijdens het avondeten verpest voor de rest. Wat nu als liefde tonen, belonen, straffen of zelf boos...

Weten wat er in je kind omgaat

Weten wat er in je kind omgaat

Als vader worstel je vaak met het feit dat je niet precies weet wat er in het hoofd van je kind omgaat. Zelfs als je een goede relatie hebt, kan het moeilijk zijn om te begrijpen wat er echt speelt. Dit gaat verder dan alleen praktische zorgtaken. Het begrijpen van je...

Roderick Blog (400 x 400 px)

Over Roderick

Ik vind niks leuker dan mijn kennis door te geven aan jou en leer je graag hoe je verbinding maakt met je kind én hoe je de rust en vervulling gaat ervaren.