Een knuffel, een praatje maken, regelmatig zeggen dat je van ze houdt: het zijn maar kleine aspecten van verbinding met je kinderen. Bewuste, emotionele verbinding gaat over veel meer dan dat. Waarover precies? En hoe bereik je die verbinding? Dat vertel ik je kort hieronder, en uitgebreider in de bijbehorende podcast.
Je kunt veel samen doen of praten, en toch geen verbinding maken. Verbinding maken betekent namelijk dat je je volledig afstemt op de ander, in dit geval je kinderen. Op die manier kun je beter aan hun diepere, onderliggende behoeften voldoen. Die behoeften zijn vaak de oorzaak van hun gedrag, dat vervolgens weer behoeften en emoties bij jou kan triggeren: ‘wat zijn ze lastig’, of ‘ze luisteren niet’. Met zulke gedachten focus je op jezelf. Pas wanneer je je aandacht verschuift van je eigen behoeften naar die van je kinderen, ontstaat er bewuste, emotionele verbinding.
Met deze vijf tips kun je direct aan de slag, zonder dat je er veel voor hoeft te doen. Integendeel zelfs.
Tip 1: Kom zelf tot rust
Verbinding met je kinderen begint bij verbinding met jezelf. Door stil te staan bij je gevoelens en ervaringen, en je bewust te worden van je eigen emoties, voorkom je dat je ze afreageert op je kinderen. Wil je rust in huis, maar ben je zelf altijd druk bezig, dan geef je het verkeerde voorbeeld.
Tip 2: Luister passief
Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, juist door níets te doen of zeggen, krijg je het meeste te horen. Stel vragen, nodig je kind uit om zelf te vertellen en probeer niet te helpen. Dan doen je kinderen hun eigen inzichten op, merken ze dat ze hun gevoelens mogen uiten en dat je ze accepteert zoals ze zijn.
Tip 3: Observeer
Hoe bewegen, spelen en praten je kinderen? Ze voelen zich misschien wat ongemakkelijk en bekeken als je hierop let, maar ook gezien. En dat zorgt voor een betere verbinding. Oefen dit ook alleen. Sluit je ogen, haal een gesprek tussen jullie terug en vraag je af: welke signalen van mijn kind heb ik gemist?
Tip 4: Luister actief
Zoek naar de emotie achter de boodschap, en geef die terug. Bied géén geruststelling, afleiding, waarschuwing, oplossing, advies, mening, analyse of andere communicatieblokkade, maar bevestig alleen maar. Zeg bijvoorbeeld: ‘Je bent verdrietig, hè?’ Dan kan een gesprek ontstaan dat je bij de diepere behoefte van je kind brengt. Zeker bij pubers is dat waardevol.
Tip 5: Doe een storting op de emotionele bankrekening
Zie de emotionele band met je kinderen als een bankrekening. Het saldo daalt als je ze bekritiseert, negatief over ze praat of je stem verheft. Het stijgt als je je kwetsbaar opstelt, eerlijk zegt dat je het ook niet weet, met ze lacht en echt naar ze luistert, zonder op je telefoon te kijken of ze te onderbreken. Vraag jezelf steeds af: doe ik nu een opname of een storting?
In de bijbehorende podcast vertel ik meer over het verbeteren van de verbinding met je kinderen. Wil je gericht werken aan verbinding maken? Neem dan deel aan een van de programma’s.