Als ouder sta je dagelijks voor de uitdaging van opvoeden. Maar wat is eigenlijk jouw belangrijkste focus bij het opvoeden van je kinderen? Vaak denken ouders dat de focus volledig op je kinderen moet liggen, maar in werkelijkheid kan deze mindset leiden tot zorgen, teleurstelling en frustratie.
In deze blog en de bijbehorende podcast ontdek je waarom het belangrijk is om een bewuste aanpak te hanteren en hoe dit ervoor kan zorgen dat je echt aanwezig bent voor je kinderen.
Streven naar perfectie: Je wilt natuurlijk het beste voor je kinderen en streeft ernaar dat ze blij, respectvol en succesvol zijn of wat je verder ook nog van belang vindt. Echter, hiermee leg je onbewust druk op je kinderen en neem je aan dat deze eigenschappen momenteel niet aanwezig zijn. Het is belangrijk om te realiseren dat je kinderen al precies zijn waar ze mogen zijn.
Een aanpassing van perspectief: In plaats van je kinderen aan te passen aan de verwachtingen van de maatschappij, is het belangrijk om jouw manier van opvoeden aan te passen aan je kinderen.
Stel je voor dat je kind moeite heeft met verlies bij hockey en boos wordt en lelijk doet tegen teamgenoten. Hoe zou jij reageren als ouder? Hoe sta je dan aan de zijlijn?
En wat voel je dan gebeuren in jou?
Veel ouders willen dit voorkomen en oplossen.
Op allerlei manieren.
Van goed praten richting andere ouders, het kind streng toespreken, straf geven, of de regie nemen door coach van het team te worden enz.
Alleen mag het ook een fase van je kind zijn?
Mag je kind gewoon even niet perfect zijn?
Mag je kind gewoon zelf leren hier om te gaan en in te groeien?
Immers veel kinderen op jonge leeftijd kunnen niet tegen hun verlies en mogen dit nog leren.
Het is aan jou om dan niet in je angst te schieten!
En rustig aanwezig te blijven.
Onderzoek of er later een moment is om met je kind te praten, niet om toe te voegen, maar om je kind de ruimte te geven om zijn of haar gevoelens te uiten. Pas wanneer je kind om jouw hulp vraagt, kun je advies en ondersteuning bieden.
De kracht van luisteren
Een voorbeeld uit mijn eigen ervaring: voorheen gaf ik altijd ongevraagde suggesties wanneer mijn kind boos en verdrietig was. Nu heb ik geleerd om alleen maar te luisteren en begrip te tonen.
Net zoals jij als volwassene na een zware dag graag eerst wilt vertellen of uithuilen voordat je advies hoort, hebben kinderen ook behoefte aan een luisterend oor.
Bij het opvoeden draait het niet alleen om het streven naar perfectie bij onze kinderen, maar ook om het bewust worden van onze eigen reacties en emoties. Door een bewuste aanpak te hanteren, kun jij echt aanwezig zijn voor je kinderen en hen de ruimte geven om te groeien en te leren.
Het is een voortdurend leerproces waarin jij als ouder kunt groeien en jouw kinderen kunt begeleiden op hun eigen unieke pad.