In de afgelopen jaren heb ik vaders begeleid en tegelijkertijd onderzoek gedaan naar de uitdagingen waar zij vaak mee te maken hebben. Een van de meest voorkomende obstakels voor een sterke band tussen vaders en kinderen is het onvermogen om goed om te gaan met emoties.
Laten we eens kijken naar enkele situaties die vaders vaak tegenkomen:
- “Mijn dochter is voortdurend boos. Hoe moet ik hiermee omgaan?
- “Mijn kind wordt gepest en is vaak stik verdrietig. Ik vind het zo moeilijk om er voor haar te zijn.”
- “Mijn zoon raakt constant gefrustreerd als dingen niet lukken en reageert zijn frustratie af op zijn omgeving.”
Sommige vaders erkennen dat hun eigen omgang met emoties ook een rol speelt in deze situaties. Ze merken bijvoorbeeld op:
- “Ik vind het moeilijk om mijn emoties te uiten, zowel naar mijn kinderen als naar mijn partner. Dit wordt me ook regelmatig verteld.”
- “Ik heb vaak een kort lontje en reageer snel boos. Ik wil graag rustig kunnen reageren en niet zo snel boos worden.”
Een veelvoorkomend gevoel waar vaders mee te maken hebben, is het gevoel van overbelasting. Dit gevoel kan zowel bij henzelf als bij hun kinderen voorkomen.
Het is belangrijk om te realiseren dat dit gevoel een signaal is dat vraagt om een heroverweging van wat op dat moment het belangrijkst is. Maar hoe doe je dat?
Een eenvoudige methode is om te gaan zitten en te bepalen wat absoluut belangrijk voor je is in deze situatie. Maak een lijst van de dingen die je wilt bereiken en geef ze een prioriteit. Neem vervolgens het eerste item op je lijst en onderneem actie. Het is belangrijk om klein en overzichtelijk te beginnen.
Dit klinkt misschien simpel, maar we zijn ons vaak niet bewust van deze aanpak.
Ook ik, tijdens het opnemen van deze podcast, werd geconfronteerd met te veel keuzes en verloor even het overzicht. Maar door deze methode toe te passen, kon ik de situatie beter aanpakken en mijn prioriteit bepalen.
Hetzelfde geldt voor gevoelens van depressie en hopeloosheid. Het is essentieel om je gemoedstoestand te veranderen door verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen acties.
Door één probleem tegelijk aan te pakken, krijgen je hersenen de ruimte om ermee om te gaan. Je zult merken dat je je minder overbelast en overweldigd voelt, en dat er hoop is.
Daarnaast is het belangrijk om je eigenwaarde te vergroten door actief de gebeurtenissen onder controle te krijgen, in plaats van dat de gebeurtenissen de controle over jou hebben.
Het is echter niet alleen belangrijk om met je eigen emoties om te gaan, maar ook om je kind te helpen bij het verwerken van hun emoties. Zo kan je dus ook jouw kind helpen als die het overzicht even niet meer heeft.
Onthoud dat het tonen van het goede voorbeeld essentieel is. Als je wilt dat je kinderen leren hoe ze met emoties kunnen omgaan, is het belangrijk dat ze zien hoe jij ermee omgaat.
Het is waardevol om je kinderen te leren hoe ze hun emoties kunnen beheersen en negatieve emoties kunnen omzetten in acties die hen weer goed laten voelen. Dit is een cadeau voor het leven.
Laat me weten welke inzichten je uit deze blog hebt gehaald, wat je nog lastig vindt en waar je mee aan de slag gaat. Je kunt je gedachten opschrijven of ze met mij delen. Ik reageer altijd op je bericht.
Of als je benieuwd bent hoe dit in jouw situatie werkt, plan dan even een kennismaking in.