Hoe je voorkomt dat je de vader op de achtergrond bent

door | 20 jan, 2023

Veel vaders hebben onbewust overtuigingen die de band met hun kind negatief beïnvloeden: gedachten die je als waarheid ervaart, en die bepalen wat je als mogelijk en onmogelijk beschouwt. ‘Moeders zijn beter in opvoeden’, bijvoorbeeld. Met zo’n mindset vergeet je hoe essentieel de aanwezigheid van een vader is voor je kind. En dat beïnvloedt je gedrag. In dit blog en de bijbehorende podcast leg ik uit hoe je jouw overtuigingen herkent en doorbreekt. Zodat je de vader kunt zijn die je wil zijn.

Overtuigingen zijn lang niet altijd bewust. Toch hebben ze ongemerkt veel impact. Ze bepalen je gedrag, je mogelijkheden en ervaringen. Zo kun je als vader denken: ‘Mijn kinderen verknallen mijn leven.’ Of juist: ‘Ik heb de loterij gewonnen, ik ben vader!’ Dat maakt nogal een verschil in je beleving en invulling van het vaderschap.

De impact van overtuigingen

Uit onderzoek blijkt dat de overtuigingen van ouders de ontwikkeling van hun kinderen beïnvloeden. Geloof je dat je kind nooit zonder je kan, of zelfs je bezit is, dan zal je kind zich sneller hulpeloos en afhankelijk opstellen. Hoe liefdevol je ook probeert te zijn. Andersom net zo: als je ervan overtuigd bent dat je kind iets best zelf kan, zorgt dat voor een groter zelfvertrouwen.

Om er echt voor ze te zijn, helpt het dan ook om jezelf af te vragen: wat denk ik over het vaderschap? En hoe beïnvloedt dat mijn gedrag? Dat bewustzijn is de sleutel tot een betere relatie met je kind. Hieronder leg ik je uit hoe je stap voor stap tot die inzichten komt.

In twee stappen

Je bewust worden van je overtuigingen is niet altijd makkelijk. Vraag jezelf daarom eerst af: wat denk ik dat kinderen nodig hebben? Schrijf op wat er in je opkomt. Je kunt denken aan antwoorden als: een strenge hand, een knuffel, gezelligheid, aanmoediging, duidelijke regels, buitenspelen of de hulp van ouders. Door erover na te denken, zul je merken dat je je bewuster wordt van wat je kind van jou nodig heeft.

Vervolgens stel je jezelf de vraag: wat brengt mijn overtuiging mij, mijn kind en het gezin? Misschien merk je wel dat je overtuiging leidt tot conflict, of tot hulpeloosheid van je kind. Dat laatste geldt vaak voor zogenoemde curlingouders, die hun kind willen behoeden van iedere vorm van pijn, frustratie of teleurstelling. Vanuit de overtuiging dat hun kind ze nodig heeft. Goed bedoeld, maar de hulp en adviezen vormen communicatieblokkades. Zodra je je van je overtuigingen en het effect ervan bewust bent, kun je ze positief veranderen.

Het juiste antwoord

Zelf geloof ik dat kinderen drie zaken nodig hebben: veiligheid, een goed voorbeeld en liefde. Als ouder denken we vaak – vanuit onze overtuigingen – dat ze meer nodig hebben. Terwijl het meestal al genoeg is om ze het juiste voorbeeld te geven en te laten weten dat ze veilig en geliefd zijn. Je overtuigingen onderzoeken kan op die manier veel rust brengen in de opvoeding.

Dat hoor ik ook van veel vaders die ik coach of train. Een van hen gaf aan dat hij nu spontaan knuffels van z’n kinderen krijgt. Een andere vader hoorde in de periode na mijn training: ‘Pap, zo fijn dat je niet meer tegen me schreeuwt.’ Dat zijn slechts enkele voorbeelden van de vele mooie reacties die laten zien hoe bewust vaderschap de band met je kind versterkt.

Ook zulke mooie resultaten boeken? Luister de bijbehorende podcast of ga er direct mee aan de slag in de training Bewust vaderschap.

Recente blogs

Gescheiden? Met deze 4 tips blijf je een goede vader voor je kinderen

Gescheiden? Met deze 4 tips blijf je een goede vader voor je kinderen

Opvoeden is met z’n tweeën vaak al een uitdaging. Sta je er plots alleen voor, na de turbulente periode van een scheiding, dan komt er nog meer op je af. Hoe zorg je dat jullie scheiding zo min mogelijk impact heeft op de kinderen en je een goede vader voor ze blijft?...

Help mijn kind is boos!

Help mijn kind is boos!

Elke ouder zal het herkennen: een kind dat om onbegrijpelijke redenen boos is en zich met geen mogelijkheid tot rede laat brengen. Of een kind dat stelselmatig de sfeer tijdens het avondeten verpest voor de rest. Wat nu als liefde tonen, belonen, straffen of zelf boos...

Weten wat er in je kind omgaat

Weten wat er in je kind omgaat

Als vader worstel je vaak met het feit dat je niet precies weet wat er in het hoofd van je kind omgaat. Zelfs als je een goede relatie hebt, kan het moeilijk zijn om te begrijpen wat er echt speelt. Dit gaat verder dan alleen praktische zorgtaken. Het begrijpen van je...

Roderick Blog (400 x 400 px)

Over Roderick

Ik vind niks leuker dan mijn kennis door te geven aan jou en leer je graag hoe je verbinding maakt met je kind én hoe je de rust en vervulling gaat ervaren.