Hoe je met leiderschapsvaardigheden je kind helpt groeien en ontwikkelen

door | 23 mei, 2022

Net als een sport- of bedrijfsteam, heeft een gezin leiding nodig: iemand met het vermogen om gedachten, gevoelens en gedrag te beïnvloeden. Klinkt misschien negatief, maar je kunt hiermee ook sturen in een positieve richting. Bijvoorbeeld door te motiveren na een tegenslag, focus aan te brengen of angsten en twijfels weg te nemen. Op die manier help je je kind groeien en ontwikkelen. In dit blog en de bijbehorende podcast leg ik uit hoe leiderschap je dichter bij bewust vaderschap brengt.

Met de zeven sleutels tot leiderschap, die ik deel in mijn coachingtrajecten en leiderschapsprogramma’s, kun je iedereen helpen: je partner, je collega’s, je vrienden, je buren, en dus ook je kinderen. En dat is precies wat de meeste ouders het liefste willen. Bijvoorbeeld als kinderen te maken hebben met pesten, als het niet lukt met hun huiswerk of als ze niet lekker in hun vel zitten. Niets frustrerender dan het gevoel van onmacht in zo’n situatie. Met goede leiderschapsvaardigheden kun je je kinderen bereiken en écht iets voor ze betekenen. Hieronder deel ik twee van de zeven sleutels tot die vaardigheden.

 

Sleutel 1: Maak echte verbinding

Om te kunnen helpen, is emotionele verbinding nodig. Met jezelf, en vandaaruit met je kinderen. Bijna alle ouders communiceren in een lastige situatie onbewust op een manier die de verbinding verbreekt. In mijn podcast over de twaalf communicatieblokkades vertel ik hier meer over. Hoe je die verbinding dan wel bereikt? Waarschijnlijk gemakkelijker dan je denkt. Vaak geldt zelfs: hoe harder je je best doet, hoe minder verbinding je creëert.

Door jezelf naar de achtergrond te verplaatsen, ontstaat er ruimte voor aandacht. Wees dus oprecht geïnteresseerd, verplaats je in de belevingswereld van je kinderen en probeer niet te oordelen of te vertellen hoe het hoort. Want zodra kinderen zich beoordeeld voelen, verbreken ze de verbinding. Onvoorwaardelijke acceptatie zorgt ervoor dat kinderen durven zeggen wat ze willen en voelen. Wat het ook is.

 

Sleutel 2: Formuleer het probleem in oplosbare termen

Door de situatie te formuleren in oplosbare termen, kunnen jullie samen iets aan het probleem doen. Deze drie vragen helpen je daarbij:

  1. Wat heeft je kind nodig? Bijvoorbeeld: zekerheid, bevestiging of contact.
  2. Wat wil je kind? Bijvoorbeeld: sporten of naar school gaan.
  3. Wat verhindert dit? Bijvoorbeeld: stress, onzekerheid of vermoeidheid.

Zo zei mijn zoon laatst dat hij niet wilde sporten. Voorheen zou ik hem aanmoedigen toch te gaan, maar nu probeer ik te achterhalen waar zijn tegenzin vandaan komt. Ik kwam erachter dat hij nog gespannen was van zijn drukke schooldag (vraag 3). Hij wilde wel sporten (vraag 2), maar had eerst behoefte aan rust (vraag 1). Door je hiervan bewust te zijn, kun je je kind meer ruimte geven. Zo is mijn zoon uiteindelijk toch uit zichzelf gaan sporten.

 

Bonustip: Wees flexibel

Het voorbeeld hierboven laat het belang van flexibiliteit zien. Door je eigen opvattingen opzij te zetten (in mijn geval: ‘niet zeuren en doorgaan’), kun je meebewegen met de behoeften van je kind. Om ze beter te bereiken, kan het helpen om na te gaan welke ‘deurtjes’ in hun hoofd nog openstaan: welke gedachten houden ze nog bezig? Op die manier kun je ze helpen die deurtjes te sluiten (eventueel met een tekening), zodat ze weer aandacht hebben voor jouw vraag. Als jij ondertussen zeker blijft van wat je uit het gesprek wilt halen, kun je je kind beïnvloeden. En dus helpen groeien en ontwikkelen.

Meer leren over leiderschap in vaderschap? Beluister de bijbehorende podcast of ga er meteen in de praktijk mee aan de slag in het programma Bewust vaderschap, waarin je alle zeven sleutels tot leiderschap ontdekt. (En die helpen je niet alleen thuis, maar bijvoorbeeld ook op je werk.)

Recente blogs

Gescheiden? Met deze 4 tips blijf je een goede vader voor je kinderen

Gescheiden? Met deze 4 tips blijf je een goede vader voor je kinderen

Opvoeden is met z’n tweeën vaak al een uitdaging. Sta je er plots alleen voor, na de turbulente periode van een scheiding, dan komt er nog meer op je af. Hoe zorg je dat jullie scheiding zo min mogelijk impact heeft op de kinderen en je een goede vader voor ze blijft?...

Help mijn kind is boos!

Help mijn kind is boos!

Elke ouder zal het herkennen: een kind dat om onbegrijpelijke redenen boos is en zich met geen mogelijkheid tot rede laat brengen. Of een kind dat stelselmatig de sfeer tijdens het avondeten verpest voor de rest. Wat nu als liefde tonen, belonen, straffen of zelf boos...

Weten wat er in je kind omgaat

Weten wat er in je kind omgaat

Als vader worstel je vaak met het feit dat je niet precies weet wat er in het hoofd van je kind omgaat. Zelfs als je een goede relatie hebt, kan het moeilijk zijn om te begrijpen wat er echt speelt. Dit gaat verder dan alleen praktische zorgtaken. Het begrijpen van je...

Roderick Blog (400 x 400 px)

Over Roderick

Ik vind niks leuker dan mijn kennis door te geven aan jou en leer je graag hoe je verbinding maakt met je kind én hoe je de rust en vervulling gaat ervaren.