Hoe je elke dag in een prachtige emotionele staat kunt leven

door | 10 apr, 2023

Ben jij klaar om elke dag in een prachtige emotionele staat te leven, wat er ook gebeurt? In deze blog deel ik mijn persoonlijke ontwikkeling en hoe ik heb geleerd om in een goede emotionele staat te zijn, ongeacht de situatie.

Het begon met een vraag van mijn buurman: “Hoe zorg jij dat je blijft ontwikkelen?” Als vader begeleid ik andere vaders en vanuit het principe “practice what you preach” volg ik jaarlijks meerdere opleidingen en maak ik gebruik van diverse coaches.

De laatste jaren heb ik meerdere opleidingen van Tony Robbins gevolgd, waaronder Date with Destiny. Deze opleiding heeft mij veel nieuwe inzichten gegeven over wat mijn drijfveren zijn en waar ik uiteindelijk echt blij van wordt.

Een belangrijke doorbraak voor mij was het besluit om elke dag in een prachtige emotionele staat te leven, wat er ook gebeurt. Ik ontdekte dat het een keuze is en dat ik niet hard hoef te werken om in een goede emotionele staat te zijn. Op al die momenten kan ik kiezen om in een goede emotionele staat te zijn, ongeacht wat er in mijn leven gebeurt.

Bijvoorbeeld als mijn kinderen boos zijn of lelijk tegen me doen, als ik stress heb over mijn werk of als ik het gevoel heb dat niemand ziet wat ik allemaal voor hen doe.

Je zal wel denken… “Ja, zo makkelijk is dat niet.” Maar herken je die momenten dat je heel boos bent op je kinderen en je wordt gebeld door een vriend? En na 5 minuten hang je op en ben je niet meer boos, terwijl de situatie met je kinderen nog niets is veranderd? Gek toch?

Op zo’n moment gebeurt het onbewust, maar je kunt dit ook bewust doen.

In bewust vaderschap deel ik concrete handvatten met je over hoe je dit kan doen. Zo heb ik ook een vader begeleid die thuis zit met een burn-out en een klein gesprek vaak al te veel was. Ik heb hem uitgenodigd om dingen op te pakken, zoals meer echte tijd doorbrengen en mee te helpen in de huishouding. Daar waar het hem eerst te veel was, kon hij de shift maken en kiezen voor een goede emotionele staat. Het resultaat was een goed gevoel, meer energie en trots op zichzelf zijn.

Om je nu alvast op weg te helpen, deel ik een krachtige vraag met je waardoor je kan shiften naar een goede emotionele staat: “Is deze situatie over tien jaar nog een probleem?” Bijna altijd is dat niet het geval en kan je dus kiezen om te wachten met boos reageren of direct een keuze te maken om je weer goed te voelen.

Hoe werkt het voor mij? Als ik in een mooie staat ben, inspireer ik anderen, creƫer ik blijdschap, kan ik de mensen aantrekken die mij helpen en met wie ik mijn leven wil delen.

Als ik in een mooie staat ben, kan ik bijdragen, heb ik tijd over, voel ik me beter, eet ik gezonder, heb ik meer energie om te sporten, trek ik overvloed aan.
Kan ik gek doen, spelen en blij zijn. En beter aansluiten bij mijn kinderen.

Je snapt dat dit mij nog niet altijd lukt. Ik zet in op de kracht van herhaling om dit te leren šŸ˜‰

Ik ben benieuwd.. Doe je mee?

Zoals Victor Frankl zei: “In de meeste gevallen is de situatie waarin een mens zich bevindt, minder belangrijk dan de houding die hij aanneemt ten opzichte van die situatie.” Dit betekent dat onze houding ten opzichte van wat er gebeurt in ons leven, ons vermogen beĆÆnvloedt om te groeien en ons leven op een positieve manier te beĆÆnvloeden.

Het is belangrijk om te begrijpen dat we niet altijd controle hebben over de situaties waarin we ons bevinden. Soms kunnen dingen onverwacht en buiten onze macht gebeuren. Maar we hebben wel controle over onze reactie op die situaties. We kunnen kiezen om in een positieve en hoopvolle emotionele staat te blijven, ongeacht wat er gebeurt.

Als vader is het belangrijk om deze filosofie toe te passen in ons dagelijks leven en in onze relaties met onze kinderen. Er zullen momenten zijn waarop we ons gefrustreerd, boos of teleurgesteld voelen in onze kinderen, of in de situatie waarin we ons bevinden als vader. Maar het is belangrijk om te onthouden dat onze reactie op die situatie bepalend is voor hoe we ons voelen en wat voor invloed het op ons leven heeft.

Door bewust te zijn van onze gedachten en emoties, en te kiezen voor een positieve houding, kunnen we onze kinderen laten zien hoe belangrijk het is om veerkrachtig te zijn en te blijven groeien, zelfs in moeilijke tijden. We kunnen hen leren omgaan met teleurstellingen en tegenslagen en hen helpen groeien tot veerkrachtige volwassenen.

Dus laten we samen werken aan het creƫren van een mooie emotionele staat in ons dagelijks leven en daarmee een voorbeeld zijn voor onze kinderen.

Luister hier de bijbehorende podcast.

Wil je leren hoe je dit doet? Neem vandaag nog contact met mij op en plan een gratis consultgesprek met mij om te zien hoe ik je kan helpen!

Recente blogs

Weten wat er in je kind omgaat

Weten wat er in je kind omgaat

Als vader worstel je vaak met het feit dat je niet precies weet wat er in het hoofd van je kind omgaat. Zelfs als je een goede relatie hebt, kan het moeilijk zijn om te begrijpen wat er echt speelt. Dit gaat verder dan alleen praktische zorgtaken. Het begrijpen van je...

Hoe negatieve emoties je helpen een betere vader te worden

Hoe negatieve emoties je helpen een betere vader te worden

In de afgelopen jaren heb ik vaders begeleid en tegelijkertijd onderzoek gedaan naar de uitdagingen waar zij vaak mee te maken hebben. Een van de meest voorkomende obstakels voor een sterke band tussen vaders en kinderen is het onvermogen om goed om te gaan met...

Energieke vaders, florerende kinderen: tips voor bruisend vaderschap

Energieke vaders, florerende kinderen: tips voor bruisend vaderschap

Ben jij een zuig- of bruistablet ouder? Als ouder wil je het beste voor je kinderen en hun groei en ontwikkeling stimuleren. Maar soms is het lastig om te weten wat je moet doen en hoe je dat moet aanpakken. Een handig hulpmiddel hiervoor is om te kijken naar je eigen...

Roderick Blog (400 x 400 px)

Over Roderick

Ik vind niks leuker dan mijn kennis door te geven aan jou en leer je graag hoe je verbinding maakt met je kind Ć©n hoe je de rust en vervulling gaat ervaren.