Hoe help je je kind met problemen met huiswerk maken

door | 3 jul, 2023

Luister hier de bijbehorende podcast

Huiswerk kan een bron van stress en zorgen zijn voor zowel ouders als kinderen. In deze blog gaan we in op de veelvoorkomende uitdagingen die ouders tegenkomen bij het begeleiden van hun kinderen bij huiswerk en bieden we inzichten en strategieën om hiermee om te gaan.

Motivatie en slechte resultaten
Een veelgehoord probleem is dat kinderen niet gemotiveerd zijn om hun huiswerk te maken en daardoor slechte resultaten behalen. Het is belangrijk om te begrijpen dat motivatie complex is en vaak dieper ligt dan simpelweg geen interesse hebben. Probeer als ouder de signalen van desinteresse te herkennen en ga niet meteen boos worden of straffen.

Rebelse tieners
Pubers kunnen ook rebelleren tegen het maken van huiswerk en andere regels. Het is essentieel dat ouders de signalen herkennen dat hun tieners zelfdestructief gedrag vertonen. Vaak missen we deze signalen omdat we te druk zijn met ons eigen leven of te snel in de ‘fix-modus’ schieten zonder echt naar ons kind te luisteren.

De rol van dialoog en begrip
Bij het omgaan met huiswerkproblemen is het cruciaal om een open dialoog aan te gaan met je kind. Als je kind bijvoorbeeld regelmatig te laat thuiskomt, is het belangrijk om niet meteen boos te worden, maar om de volgende dag in gesprek te gaan. Toon begrip en geef aan dat je blij bent dat je kind veilig thuis is. Probeer samen tot oplossingen te komen, waarbij je kind creatieve ideeën kan aandragen, zoals het laten bellen of een alarm gebruiken.

Kritisch kijken naar regels
Vaak maken ouders regels die eigenlijk niet nodig zijn. Neem de tijd om de intentie achter al je regels opnieuw te bekijken en vraag je af of ze echt in het belang zijn van de holistische ontwikkeling van je tiener. Soms creëren we regels uit onze behoefte aan controle, maar het loslaten van strikte regels kan juist leiden tot een betere sfeer thuis. Richt je bijvoorbeeld niet op een strikte bedtijd, maar geef een richttijd en kijk vervolgens naar wat er in het moment nodig is.

Betrek je kinderen bij deze beslissingen en wees niet bang dat ze er misbruik van zullen maken. Mijn ervaring is dat kinderen juist goed gedijen wanneer ze verantwoordelijkheid krijgen.

Verbinding met je tiener
Als je tiener na een eerlijke dialoog nog steeds niet voldoet aan afspraken of regels, kan dit een teken zijn dat er een gebrek aan verbinding is tussen jou en je kind. Het is belangrijk om niet in de valkuil te trappen van straffen en laten zien wie de baas is, want dit kan je tiener alleen maar verder van je wegduwen. In plaats daarvan kan een interventie op een oprechte manier, mogelijk met hulp van een coach of therapeut, noodzakelijk zijn om de verbinding te herstellen.

De waarde van huiswerkgevechten vermijden
Voorkom dat huiswerkgevechten escaleren door niet in de valkuil te stappen van advies geven, goedkeuren of afkeuren. Het is beter als je kind zelf leert inschatten wat hij of zij nodig heeft. Stel jezelf vragen om voorbij het gedrag te kijken en de onderliggende behoeften van je kind te begrijpen. Onderzoek waarom je kind weerstand vertoont en welke ondersteuning je kunt bieden. Soms heeft je kind mogelijk extra hulp nodig die je zelf niet kunt bieden. Wees geduldig, consequent en compassievol in je benadering.

Focus op verbinding en behoeften
Het is belangrijk om de focus te verschuiven van goed of slecht gedrag naar de vrijheid van je kind om zichzelf te uiten. Richt je op de behoeften van je kind en help hem of haar deze behoeften zelf te vervullen. Creëer ruimte voor fouten en herstel, en moedig je kind aan om zonder schaamte dingen te proberen. Succes op school is niet alleen afhankelijk van cijfers, maar ook van sociale, emotionele en spirituele ontwikkeling. Zorg ervoor dat je kind weet dat jij niet alleen gefocust bent op cijfers, maar vooral op zijn of haar welzijn en groei.

De weg van bewust ouderschap
Bij het omgaan met huiswerkproblemen is het cruciaal om je eigen angsten en verwachtingen onder de loep te nemen. Veel volwassenen reageren nog steeds kinderachtig en onvolwassen vanuit het onderbewuste. Het is belangrijk om te focussen op de behoeften van onze kinderen in plaats van hen te dwingen zich aan kunstmatige regels te houden. Laat je kinderen hun natuurlijke spontaniteit behouden en ontdekken.

Het omgaan met huiswerkproblemen vergt bewuste verbinding met je kinderen. Door open dialoog, begrip, het heroverwegen van regels en het focussen op behoeften en verbinding, kun je huiswerkproblemen op een effectieve manier aanpakken. Onthoud dat het belangrijk is om geduldig, consequent en compassievol te zijn tijdens dit proces. Het bewandelen van de weg van bewust ouderschap zal niet alleen het huiswerkproces verbeteren, maar ook de relatie tussen jou en je kind versterken.

Recente blogs

Gescheiden? Met deze 4 tips blijf je een goede vader voor je kinderen

Gescheiden? Met deze 4 tips blijf je een goede vader voor je kinderen

Opvoeden is met z’n tweeën vaak al een uitdaging. Sta je er plots alleen voor, na de turbulente periode van een scheiding, dan komt er nog meer op je af. Hoe zorg je dat jullie scheiding zo min mogelijk impact heeft op de kinderen en je een goede vader voor ze blijft?...

Help mijn kind is boos!

Help mijn kind is boos!

Elke ouder zal het herkennen: een kind dat om onbegrijpelijke redenen boos is en zich met geen mogelijkheid tot rede laat brengen. Of een kind dat stelselmatig de sfeer tijdens het avondeten verpest voor de rest. Wat nu als liefde tonen, belonen, straffen of zelf boos...

Weten wat er in je kind omgaat

Weten wat er in je kind omgaat

Als vader worstel je vaak met het feit dat je niet precies weet wat er in het hoofd van je kind omgaat. Zelfs als je een goede relatie hebt, kan het moeilijk zijn om te begrijpen wat er echt speelt. Dit gaat verder dan alleen praktische zorgtaken. Het begrijpen van je...

Roderick Blog (400 x 400 px)

Over Roderick

Ik vind niks leuker dan mijn kennis door te geven aan jou en leer je graag hoe je verbinding maakt met je kind én hoe je de rust en vervulling gaat ervaren.