Na een scheiding liggen er verschillende valkuilen op de loer, die je voor je eigen welzijn en dat van je kinderen wil voorkomen. Toch trappen veel gescheiden ouders er ongemerkt in. Zo kan het verleidelijk zijn je te bemoeien met de manier waarop je ex de kinderen opvoedt. Of misschien vind je de plotselinge extra tijd voor jezelf best fijn, waardoor je de opvoeding grotendeels overlaat aan je ex. Met als gevolg een minder sterke band tussen jou en je kinderen.
Sommige ouders misbruiken hun kinderen zelfs om indirect hun ex te raken en hun pijn af te reageren. Denk aan de kinderen weghouden of juist dumpen bij de ander, of slecht over de ander praten tegen de kinderen. In zo’n situatie, maar ook als jullie scheiding soepeler verloopt, is het belangrijk om je er bewust van te zijn dat kinderen van nature loyaal zijn aan beide ouders. Een scheiding kan ze daarom in een loyaliteitsconflict brengen, dat zich uit in gedachten, angsten en een gevoel van onveiligheid. Want wat als papa of mama ze verlaat? De volgende tips helpen je dit te voorkomen.
Tip 1: Belast kinderen niet met jullie zaken
Laat dat wat er tussen jullie speelt bij jullie, en belast je kinderen er niet mee. Uit eigen ervaring weet ik hoe makkelijk je iets over de ander zegt tegen je kinderen. Bijvoorbeeld als ik vond dat mijn ex me iets had geflikt of haar verantwoordelijkheid niet nam. Leg je kinderen uit dat het iets is tussen jou en hun moeder, en dat papa en mama er altijd voor ze blijven. Het kan daarbij helpen om het visueel te maken met een tekening.
Denk je erover om voor de kinderen bij elkaar te blijven? Wees je er dan van bewust dat ze dit feilloos aanvoelen, ook als jullie geen ruzie hebben. En vraag jezelf af wat je je kinderen leert over verbinding maken en voor jezelf kiezen, wanneer je voor een ander bij elkaar blijft en daar zelf ongelukkig door bent. Mijn eigen scheiding deed onze kinderen juist goed, doordat het ook beter was voor onszelf.
Tip 2: Accepteer dat je ex een andere manier van opvoeden heeft
De belangrijkste les die ik zelf van mijn coach leerde, was het besef dat ik geen invloed meer heb op de manier waarop mijn ex onze kinderen opvoedt. Ontzettend moeilijk om los te laten, want ik vond er altijd wel wat van. Mijn bemoeienis zorgde voor frustraties bij mezelf en onzekerheid bij mijn ex. Of je het nu goed ziet of niet, het is voor iedereen beter om erop te vertrouwen dat jullie het allebei op je eigen manier doen en dat dat prima is.
Tip 3: Stel je nieuwe liefde niet te snel voor aan je kinderen
Heb je een nieuwe relatie? Dan raad ik je aan om eerst je ex kennis te laten maken, voordat je je nieuwe partner voorstelt aan je kinderen. Wacht daar sowieso mee tot je er vrij zeker van bent dat jullie bij elkaar blijven. Als korte tijd later blijkt dat het toch niet zo is, kan het je kinderen in verwarring brengen.
Tip 4: Zet je eigen gezondheid op één
Hoe leuk kinderen ook zijn, voor ze zorgen is ontzettend intensief. Het kost best wat energie om geduld op te brengen of irritaties het hoofd te bieden. Zet daarom je eigen gezondheid bovenaan je prioriteitenlijst. Want hoe kun je liefde geven en er voor ze zijn als je zelf geen energie hebt? Een gezonde levensstijl en emotionele en mentale fitheid zijn dan ook onmisbaar voor goed en bewust vaderschap.
Waar sta je nu?
Ik ben benieuwd waar jij nu staat. Of je nog samen bent met je partner en twijfelt over scheiden, of dat jullie al een tijdje uit elkaar zijn. En hoe het gaat tussen jou en je kinderen. Een scheiding is namelijk een tweesprong: ga je ervoor en wil je er helemaal voor ze zijn, of neem je minder verantwoordelijkheid, met het risico dat je dit later niet meer kunt inhalen? Ik hoor het graag als ik met je mee kan kijken en wens je vooral veel wijsheid, plezier en mooie momenten samen met je kinderen toe.
Meer leren over bewust vaderschap? Beluister de bijbehorende podcast, neem contact met me op of ga ermee aan de slag in het programma Jouw Bewust Vaderschap.