6 tips voor meer openheid tussen jou en je kind

door | 4 mrt, 2023

 Mijn zoon kwam twee uur te laat thuis, waarop ik mijn zorgen en opluchting uitte in de vorm van boosheid, frustratie en een waarschuwing. Hij was dan weliswaar weer terug, gevoelsmatig was er door mijn reactie nog steeds een afstand. Herken je dat, en zou je meer toenadering en beter contact met je kinderen willen? In dit blog en de bijbehorende podcast geef ik je zes tips voor meer openheid richting je kinderen. Je zal zien dat ze daarmee ook opener worden naar jou.

Een van de moeilijkste aspecten van het ouderschap is inzien en accepteren dat je niet overal invloed op hebt. Het betekent meestal dat je je kind meer moet loslaten, en dat kan een gevoel van onmacht en spanning opleveren. Terwijl er juist toenadering en begrip van beide kanten ontstaat als je die kwetsbaarheid deelt en er open over bent.

Uit ervaring en gesprekken met andere vaders weet ik dat jezelf openstellen lang niet altijd even makkelijk is. Daarom geef ik je de volgende zes tips voor meer openheid.

 

Tip 1: Voorkom communicatiestops

In een eerdere podcast (achter deze link kan je ze ook downloaden) vertelde ik over de twaalf communicatieblokkades, die veel ouders ongemerkt toepassen in het contact met hun kinderen. Bijvoorbeeld door te waarschuwen, dreigen of commanderen, maar ook door het bieden van ongevraagde hulp of oplossingen.
Op die manier vertel je je kind wat ‘moet’ of ‘hoort’, en dat is ineffectief. Goedbedoeld advies geeft soms het signaal dat je kind het zelf niet kan. Je kind verzet zich tegen je, ontwikkelt schuldgevoelens, krijgt een lager zelfbeeld of sluit zich af. Je kunt dit voorkomen door goed te letten op je manier van communiceren en de signalen die je daarmee afgeeft.

 

Tip 2: Word je bewust van (de gevolgen van) machtsmisbruik

Je kind heeft gelijk, maar je doet het toch liever op jouw manier. En als je kind niet meewerkt, volgt er straf of frustratie van jouw kant. Of misschien zeg je juist helemaal niets meer. Allemaal voorbeelden van machtsmisbruik, waar kinderen negatief op reageren. Ze worden opstandig, agressief, gaan liegen of anderen de schuld geven. Of ze schikken zich in, waardoor ze over zich heen laten lopen.
Vraag jezelf daarom af wat je kind doet als je hem of haar – met of zonder woorden – veroordeelt of straf geeft. En hoe je in die situatie beter had kunnen reageren.

 

Tip 3: Hanteer de Circle of Safety

In de Circle of Safety kan je kind alles tegen je zeggen zonder dat je oordeelt, straft of boos wordt. Dit heeft mij enorm geholpen in de verbinding met mijn kinderen, vooral als ze iets doen wat niet mag. Mijn kinderen durven nu alles te zeggen – nog niet altijd meteen als ik ernaar vraag, maar vaak komen ze later uit zichzelf naar me toe om het te vertellen. Ze ontdekken de les die ik ze wilde leren daardoor zelf. De essentie: connectie gaat voor correctie.

 

Tip 4: Schiet niet in de reddersrol

Natuurlijk, als je kind is gevallen en een pleister nodig heeft, kun je direct helpen. Maar als iets niet lukt, probeer dan niet meteen klaar te staan met oplossingen of advies. Reageer in plaats daarvan rustig, begripvol en meelevend. Zeg bijvoorbeeld iets als: ‘Het is ook moeilijk. Wat zou je helpen of nodig hebben in deze situatie?’ Dan komt je kind zelf met de oplossing, wat ook nog eens meer eigenwaarde geeft.

 

Tip 5: Ken de basisbehoeften van kinderen

Ouders denken vaak dat kinderen veel meer nodig hebben, maar in essentie hebben ze maar drie basisbehoeften: veiligheid, een goed voorbeeld en weten dat er van ze wordt gehouden. Geef je veel meer dan dat, dan kan dat juist onrust brengen in jullie relatie.

 

Tip 6: Focus op jezelf

Opvoeden, het vaderschap, problemen met je kinderen: uiteindelijk gaan ze meer over jou dan over je kind. De essentie zit ‘m in jouw reactie op zijn of haar problemen. Als je je druk maakt om zaken waar je weinig invloed op hebt, maak je de problemen van je kind tot jouw problemen. Daarmee creëer je vooral gedoe in de relatie. Waar je wél invloed op hebt, zijn je emoties en de manier waarop je op situaties reageert. En dat lukt alleen door je bewust te zijn van jezelf en van je gedrag richting je kind.

Vaders die al met deze tips aan slag gingen, ervaarden een wereld van verschil. Wil jij dat ook? Beluister de bijbehorende podcast, of ga er direct mee aan de slag in de training Bewust vaderschap.

Liever een-op-een praten? Ik hoor graag van je!

Recente blogs

Klaar voor het rimpeleffect? Maak vrijblijvend kennis

Klaar voor het rimpeleffect? Maak vrijblijvend kennis

De meeste vaders hebben het simpelweg niet geleerd. Hoe ze hun kind moeten opvoeden. Ze volgen voor hun werk vaak meerdere opleidingen per jaar, alleen hoe ze hun kind opvoeden hebben ze nooit geleerd. Ze praten er ook niet over met andere vaders, waar ze tegenaan...

Wat is jouw houding richting je kinderen?

Wat is jouw houding richting je kinderen?

‘Ze werken ook nooit mee.’ Of: ‘Had je je bord niet even kunnen opruimen?’ Zulke gedachten zeggen veel over je houding richting je kinderen. Die houding bepaalt jullie manier van communiceren en de band met je kind. In dit blog en de bijbehorende podcast leg ik uit...

Hoe je voorkomt dat je de vader op de achtergrond bent

Hoe je voorkomt dat je de vader op de achtergrond bent

Veel vaders hebben onbewust overtuigingen die de band met hun kind negatief beïnvloeden: gedachten die je als waarheid ervaart, en die bepalen wat je als mogelijk en onmogelijk beschouwt. ‘Moeders zijn beter in opvoeden’, bijvoorbeeld. Met zo’n mindset vergeet je hoe...

Roderick Blog (400 x 400 px)

Over Roderick

Ik vind niks leuker dan mijn kennis door te geven aan jou en leer je graag hoe je verbinding maakt met je kind én hoe je de rust en vervulling gaat ervaren.