Met ruzie en rivaliteit is in principe niks mis. Kinderen mogen leren om voor zichzelf op te komen en zichzelf te verdedigen. En elk kind verlangt naar de exclusieve liefde en aandacht van zijn of haar ouders. Die exclusiviteit is natuurlijk lastig als je meerdere kinderen hebt. In deze blog geef ik drie tips hoe je als ouder kunt omgaan met ruzies tussen je kinderen. In de bijbehorende podcast ga ik hier dieper op in.
Jouw invloed als ouder
De rol die je als ouder inneemt kan het verloop van een ruzie sterk bepalen. Je kunt vijandige gevoelens de kop indrukken, waardoor er onderhuids spanning blijft bestaan, of je kunt juist de samenwerking tussen je kinderen bevorderen, waardoor ruzies afnemen. Het is zelfs mogelijk dat je als ouder de ruzies tussen je kinderen verergert. Dat is voor veel ouders een shock en een waardevol inzicht tegelijk. De beste manier om ruzie te stimuleren is namelijk door kinderen onderling te vergelijken of het “makkelijke kind” voor te trekken. Wil je die stimulerende rol liever niet? In deze blog geef ik alvast drie tips om je eigen rol te veranderen. In mijn podcast over kinderruzies deel ik nog vier tips met je.
Tip 1: Word geen onderdeel van de ruzie
Zodra je boos wordt op het geruzie van je kinderen, worden de kinderen ook boos op jou. Dat helpt dus niet. De vraag is waarom bepaald gedrag jou triggert. Is dat iets uit je verleden? Misschien herken je gedrag van je eigen broer of zus? Door je bewust te worden van de dynamieken uit je eigen jeugd, kun je jezelf trainen om je eigen gevoelens erbuiten te laten en rustiger op ruzies van je kinderen te reageren.
Tip 2: Leer omgaan met de negatieve gevoelens van je kinderen
Geef je kinderen de ruimte om hun gevoelens en behoeften te uiten. Hoe heftig die gevoelens ook zijn. Luister actief en benoem de achterliggende behoefte die je hoort. Stel vervolgens grenzen aan het negatieve gedrag en geef een alternatief: ‘Zeg tegen je broer wat je voelt of wilt, maar scheld hem niet uit of sla hem niet.’
Tip 3: Richt je op het slachtoffer, niet op de dader
Wordt er tijdens de ruzie geslagen of geschopt? Het is vaak onmogelijk om te achterhalen wie van je kinderen begon. Behoud je rust en probeer eerst om je op het slachtoffer te richten, zonder negatief over de dader te praten. Vervolgens is het de kunst om je kinderen aan te spreken alsof ze beiden evenveel schuld hebben aan de situatie. Hierdoor voorkom je dat de ander pijn doen dé manier wordt om negatieve aandacht te vragen. Stel vervolgens op een positieve manier grenzen aan het gedrag, door te benoemen op welke manier ze wel hun conflict kunnen oplossen.
In de bijbehorende podcast ga ik dieper in op de genoemde tips en deel ik er nog vier. Beluister de podcast of meld je meteen aan voor het programma Jouw Bewust Vaderschap.