5 regels over regels

door | 7 sep, 2022

Regels opstellen?

Zorg eerst voor verbinding met je kind (en nog 4 regels over regels)

Ieder kind heeft behoefte aan grenzen, regels en leiderschap. Hiermee creëer je als ouder een veilige omgeving voor je kind om stap voor stap de wereld te verkennen. Maar hoe zorg je dat ze goed reageren op de regels? En hoe voorkom je dat je doorslaat bij het toezien op de regels? In dit blog en de bijbehorende podcast leg ik je dat uit. Aan de ene kant wil je je kinderen leren authentiek te zijn, zodat ze hun gevoel herkennen en durven te volgen. Anderzijds wil je ze flexibiliteit aanleren: zich aanpassen aan anderen en schikken naar de geldende normen. Ze ontdekken hierdoor dat de wereld niet alleen om henzelf draait, waardoor ze beter leren omgaan met gevoelens als frustratie. Regels zijn dus niet alleen goed voor jullie onderlinge relatie, ze leveren je kind ook later veel op. Mits je daarbij zelf de volgende vier regels over regels in acht neemt.

Regel 1: Neem je regels serieus

Praat regelmatig met je kinderen over de regels die je stelt en neem er de tijd voor. Geef het goede voorbeeld door de regels zelf na te leven. Zo laat je zien dat je de regels serieus neemt.

Regel 2: Maak het niet persoonlijk

Probeer je bewust te zijn van je eigen projecties en de betekenis die je het gedrag van je kind geeft. Brutale opmerkingen van mijn zoon betrok ik vroeger standaard op mezelf, waardoor ik snel boos werd. Nu zie ik beter in waar zijn gedrag vandaan komt (van zijn klasgenoten, de filmpjes die hij kijkt, de puberteit). Dit bewustzijn voorkomt dat je het gedrag op jezelf betrekt en daardoor de verbinding verbreekt. Nog een voorbeeld: als je kind niet luistert omdat ie op de iPad zit, kan je denken dat ie je negeert. Maar je kunt ook concluderen: ‘Hij is geconcentreerd bezig en heeft meer prikkels nodig om zijn aandacht te verplaatsen.’ Zo’n verschil in betekenisgeving zorgt voor een andere, meer doeltreffende reactie van jou. Probeer dus eerst te begrijpen waar het gedrag van je kind vandaan komt. (En dat heeft zelden iets met jou te maken.)

Regel 3: Waardeer conflicten in plaats van ze te vermijden

Regels leiden weleens tot conflict. Probeer dit niet te vermijden, maar juist te waarderen. Een conflict is een goede manier om te leren geven en nemen, en dat komt in iedere relatie van pas. Zie het als een les in onderhandelingsvaardigheden; een situatie waar je met elkaar in zit. Het vraagt van jullie allebei creativiteit, flexibiliteit én authenticiteit om tot een oplossing te komen die voor beide partijen werkt.

Regel 4: Stel verbinding boven gehoorzaamheid

Regels zijn nodig, maar je kunt er ook te veel stellen of ze te streng toepassen. Als je constant bezig bent met controle houden, dan focus je vooral op wat er níet goed gaat. De kunst is om verbinding boven gehoorzaamheid te plaatsen. Vanuit positieve benadering en verbinding gaan kinderen namelijk veel makkelijker mee met je regels en ideeën. Benoem dus vooral wat je kind goed doet en blijf altijd de verbinding zoeken, door het gedrag van je kind niet te veel op jezelf te betrekken. Meer leren over bewust vaderschap? Beluister de bijbehorende podcast, neem contact met me op of ga ermee aan de slag in het programma Jouw Bewust Vaderschap.

Recente blogs

Voorkom dat je enkel focust op opvoedtips

Voorkom dat je enkel focust op opvoedtips

Vaderschap is een uitdagende, continue reis, en soms merk je dat je vastzit in terugkerende patronen. Misschien heb je al verschillende opvoedtips of technieken geprobeerd, maar voel je dat de echte verandering verder gaat dan een nieuwe strategie. Wat je nodig hebt,...

Gescheiden? Met deze 4 tips blijf je een goede vader voor je kinderen

Gescheiden? Met deze 4 tips blijf je een goede vader voor je kinderen

Opvoeden is met z’n tweeën vaak al een uitdaging. Sta je er plots alleen voor, na de turbulente periode van een scheiding, dan komt er nog meer op je af. Hoe zorg je dat jullie scheiding zo min mogelijk impact heeft op de kinderen en je een goede vader voor ze blijft?...

Help mijn kind is boos!

Help mijn kind is boos!

Elke ouder zal het herkennen: een kind dat om onbegrijpelijke redenen boos is en zich met geen mogelijkheid tot rede laat brengen. Of een kind dat stelselmatig de sfeer tijdens het avondeten verpest voor de rest. Wat nu als liefde tonen, belonen, straffen of zelf boos...

Roderick Blog (400 x 400 px)

Over Roderick

Ik vind niks leuker dan mijn kennis door te geven aan jou en leer je graag hoe je verbinding maakt met je kind én hoe je de rust en vervulling gaat ervaren.