2 tips voor minder problemen en een hechtere band met je kinderen

door | 25 jun, 2022

Ieder kind doet het weleens: liegen, boos worden, uit frustratie een koptelefoon door de kamer gooien… Door er op de juiste manier mee om te gaan, los je niet alleen het probleem zelf op, maar creëer je tegelijkertijd een sterkere band met je kind. In dit blog en de bijbehorende podcast geef ik je twee tips plus een bonustip om beter op problemen te reageren en zo een hechtere band op te bouwen. Met je kinderen, je gezin én met jezelf. In mijn vorige podcast vertelde ik al hoe je leiderschapsvaardigheden inzet in je rol als vader en zo je kind helpt groeien en ontwikkelen. Dit keer ga ik in op het belang van kwetsbaarheid en geduld, om vandaaruit verbinding te creëren.

 

Tip 1: Stel jezelf open en kwetsbaar op

Heeft je kind iets gedaan wat niet mag, dan helpt het om eerst eerlijk en open te zijn over jezelf. Zeg bijvoorbeeld dat iedereen het zo nu en dan verknalt, jijzelf ook. En dat het dus helemaal niet gek is om soms iets verkeerd te doen. Zo vertelde ik mijn zoon laatst na zijn driftbui dat ikzelf vroeger ook snel boos werd, waardoor ik hem zag ontspannen. Juist omdat hij het zo graag goed wilde doen, verzweeg hij zijn fouten en was hij gespannen. ‘Ik verwacht dus helemaal niet dat je altijd alles goed doet’, stelde ik hem gerust. ‘Maar wel dat je het me eerlijk zegt als je iets verkeerd hebt gedaan. Als je het niet zegt, kan ik je ook niet helpen.’ Door mijn openheid vertelde hij uit zichzelf dat hij ook snoepjes had gepikt en volgden er meer bekentenissen.

 

Tip 2: Geef je kind de tijd

Als ouder geef je het goede voorbeeld door fouten te maken en die te herstellen, waarmee je verantwoordelijkheid neemt. Alleen vergeten we weleens dat kinderen meer tijd nodig hebben en op hun eigen tempo herstellen. Het helpt je kinderen dan ook als je rekening houdt met hun lagtime, ofwel schakeltijd: de tijd die ze nodig hebben om een fout te herstellen. Als je zoon bijvoorbeeld steeds zijn natte handdoek op bed laat liggen, helpt het niet om boos te worden. Hij wil het namelijk graag goed doen, maar het lukt hem nog niet. Je kunt het dus beter rustig blijven benoemen. Vergeet daarbij niet te praten op het niveau van je kind. Ik gebruikte zelf bijvoorbeeld eens het woord ‘structuur’, me er niet van bewust dat mijn zoon dat nog helemaal niet kende en daardoor niet begreep wat ik precies van hem vroeg.

 

Bonustip: Kijk de film King Richard

De recent uitgekomen film King Richard, over de vader van Venus en Serena Williams, toont veel herkenbare aspecten van het vaderschap die hier mooi op aansluiten. De film gaat in op de vraag waar veel ouders mee worstelen: wanneer doe ik het goed? Je hebt je eigen agenda, het oordeel van de buitenwereld, het beeld van ‘hoe het hoort’, de prestatiedruk… En ondertussen wil je je kind gewoon laten zijn. De film maakt dat spanningsveld mooi zichtbaar, net als het belang van waarden als verbinding, familie en geduld. Zeker dat laatste thema, geduld, sluit aan op deze podcast. Hiermee geef je anderen namelijk de ruimte om te groeien en ontstaat er liefde en verbinding. Geduld zorgt op die manier voor een betere relatie met je kind, voor een betere sfeer in je gezin en misschien zelfs voor een minder strenge of oordelende blik op jezelf. En dat is precies de essentie van bewust vaderschap: jezelf ontwikkelen door je rol als vader.

Meer leren over bewust vaderschap? Beluister de bijbehorende podcast of ga er meteen in de praktijk mee aan de slag in het programma Jouw Bewust vaderschap.

Recente blogs

Gescheiden? Met deze 4 tips blijf je een goede vader voor je kinderen

Gescheiden? Met deze 4 tips blijf je een goede vader voor je kinderen

Opvoeden is met z’n tweeën vaak al een uitdaging. Sta je er plots alleen voor, na de turbulente periode van een scheiding, dan komt er nog meer op je af. Hoe zorg je dat jullie scheiding zo min mogelijk impact heeft op de kinderen en je een goede vader voor ze blijft?...

Help mijn kind is boos!

Help mijn kind is boos!

Elke ouder zal het herkennen: een kind dat om onbegrijpelijke redenen boos is en zich met geen mogelijkheid tot rede laat brengen. Of een kind dat stelselmatig de sfeer tijdens het avondeten verpest voor de rest. Wat nu als liefde tonen, belonen, straffen of zelf boos...

Weten wat er in je kind omgaat

Weten wat er in je kind omgaat

Als vader worstel je vaak met het feit dat je niet precies weet wat er in het hoofd van je kind omgaat. Zelfs als je een goede relatie hebt, kan het moeilijk zijn om te begrijpen wat er echt speelt. Dit gaat verder dan alleen praktische zorgtaken. Het begrijpen van je...

Roderick Blog (400 x 400 px)

Over Roderick

Ik vind niks leuker dan mijn kennis door te geven aan jou en leer je graag hoe je verbinding maakt met je kind én hoe je de rust en vervulling gaat ervaren.