Even gamen of een serie kijken na schooltijd: zolang de schermtijd beperkt blijft, is daar niets mis mee. Je kinderen komen erdoor tot rust en jij hebt even tijd voor jezelf. Pas als kinderen te lang naar beeldschermen kijken, is dat risicovol voor hun gezondheid. Hoe zorg je dat je kinderen hun telefoon, iPad of Nintendo Switch op tijd uitzetten? In dit blog en de bijbehorende podcast lees je hoe bewust vaderschap je daarbij helpt.
Bewust opvoeden
De essentie van bewust vaderschap is dat opvoeden niet alleen gaat over je kind, maar net zo goed over jou als vader. Door je bewust te zijn van jezelf geef je je kinderen de ruimte om zichzelf te zijn en zich op hun eigen manier te ontwikkelen. Je kent dan namelijk jouw eigen angsten, verwachtingen en ideaalbeelden, en voorkomt daarmee dat je deze projecteert op je kinderen. Zo kun je ze meer vrijlaten en hun gang laten gaan. De grootste winst en verandering ligt dan ook bij jezelf.
Ken je triggers
Bewustzijn van jezelf vergt onder meer inzicht in je triggers: gedragingen van anderen, in dit geval je kinderen, waardoor jij je geduld verliest, boos wordt of op een andere manier automatisch en onbewust negatief reageert. Bijvoorbeeld als je kinderen treuzelen, niet luisteren, je negeren of lang achter elkaar gamen. Bewustzijn van je triggers geeft je de mogelijkheid er iets aan te doen, zodat ze je minder beïnvloeden en de negatieve emoties uitblijven.
Blijf weg van oordelen
Veel ouders reageren op zo’n trigger met een oordeel. Ook dat is een negatieve reactie, want een oordeel tast de verbinding met je kind aan, en daarmee jouw overwicht en invloed. Probeer daarom altijd weg te blijven van oordelen en je juist open en geïnteresseerd op te stellen. Je zal zien dat dat wonderen doet.
Onderliggende angst
Het kan daarbij helpen om de onderliggende angst te onderzoeken. De meeste oordelen ontstaan namelijk vanuit angst. Merk je dat je ergens iets van vindt? Vraag jezelf dan af waar je precies bang voor bent. Misschien maak je je bijvoorbeeld zorgen over hun schoolprestaties of dat ze later geen goede baan zullen krijgen. Dit zijn jouw eigen angsten, niet die van je kind. En in het kader van bewust vaderschap wil je je kind daar niet mee belasten.
Duidelijkere boodschap
Zodra je je bewust bent van je angsten en die opzijzet, kun je communiceren zonder de emotionele lading. Dit maakt je boodschap duidelijker en geeft jou meer invloed. Je kunt dan consequent grenzen stellen: ‘Je mag een uur gamen, dan gaat de computer uit.’ Hiermee voorkom je dat je je kinderen belast met jouw verwachtingen, verlangens en andere emoties die jullie verbinding in de weg staan.
Geef het goede voorbeeld
Dan nog even over jouw eigen beeldschermgebruik. Hiermee geef je namelijk niet alleen een voorbeeld, maar beïnvloed je ook de ontwikkeling van je kind. Een interessante studie laat zien dat gebrek aan aandacht, onder meer door afleiding van apparaten, regelmatig gedrags- en aandachtstoornissen bij kinderen veroorzaakt. Ook als je steeds maar kort op je telefoon kijkt.
Herken de signalen
Vraag jezelf daarom regelmatig af of je kinderen zich voldoende gezien voelen. De volgende drie signalen wijzen op een gebrek aan aandacht:
- Je kinderen krijgen driftbuien als je ze negeert; ze voelen zich ontheemd.
- Je kinderen schreeuwen hun vraag naar je; op een normale toon krijgen ze meestal geen reactie.
- Je kinderen trekken helemaal geen aandacht meer; ze weten dat je telefoon meer prioriteit heeft dan zij.
Herken je zulke signalen? Probeer vaker met je volle aandacht bij je kinderen te zijn. Zo versterk je jullie verbinding en voorkom je onder meer aandachts- en relatieproblemen bij je kind op latere leeftijd. Meer leren over beeldschermgebruik in de opvoeding? Beluister de bijbehorende podcast of volg de mini-cursus voor meer oefeningen, tips en een checklist. Of ga meteen in de praktijk aan de slag in de programma Bewust vaderschap.